Ivanka Bralić

Predstavljena knjiga posvećena šmričkim učiteljicama i učiteljima

Helena Fogas

Šmričke učiteljice i učitelji čije su biografije objavljene

Šmričke učiteljice i učitelji čije su biografije objavljene

Autorica Ivanka Bralić javnosti je već poznata po čakavskom rječniku Besede moje i sih mojih z Šmrike i Kraljevice, objavljenom također u izdanju Udruge u kulturi Stol 2014. godineUdruga u kulturi Stol iz Kraljevice u šmričkoj je Područnoj školi promovirala novu knjigu »Šmričke učiteljice i učitelji« autorice Ivanke Bralić.


Bralić je članica Stola i učiteljica iz Šmrike koja je prepoznala fenomen brojnosti učiteljica, učitelja i odgojiteljica kojima je barem jedan roditelj iz Šmrike i za ovako malo mjesto zadivljujuću činjenicu da je unatrag stoljeća i pol takvih osoba bilo više od 80.


U prikupljanju biografija i radu na knjizi pomogla joj je Sunčica Vučković, također učiteljica iz Šmrike. Na knjizi su radile dvije godine te prikupile 63 biografije s mnoštvom zanimljivih fotografija.
Uz pomoć suradnica Milanke Gudac i Radmile Toić knjiga je pripremljena za tisak. Zahvaljujući dobrom odazivu čak jedanaest donatora, prikupljena su sredstva za tisak u Tiskari Sušak iz Rijeke te je knjiga tiskana u nakladi od 200 primjeraka.


Sakupljene biografije na 180 stranica knjige svojevrsna su društvena kronika 20. stoljeća, godina prije i poslije njega. Budući ovakvih izdanja na našem području skoro da nema i po tome će ova knjiga biti posebna i važna.


Autorica Ivanka Bralić javnosti je već poznata po čakavskom rječniku Besede moje i sih mojih z Šmrike i Kraljevice, objavljenom također u izdanju Udruge u kulturi Stol 2014. godine.


Ovog puta prikupila je drugačiji tip građe, ali opet posvećen njezinoj voljenoj Šmriki. Za cjelokupan doprinos očuvanja domaće baštine Grad Kraljevica dodijelio joj je 2019. godine Povelju počasne građanke Grada Kraljevice.