Zbirka

Predstavljena knjiga “Naš glas”: Životne priče odbačenih i stigmatiziranih osoba

Sanja Gašpert

S predstavljanja knjige

S predstavljanja knjige

Knjiga "Naš glas" donosi priče, pjesme, eseje, fotografije i crteže osoba koje čuju glasove, imaju vizije ili neka druga nesvakidašnja senzorna iskustva.U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke predstavljena je knjiga “Naš glas”, koja objedinjuje životne priče ljudi koji čuju glasove, imaju vizije ili neka druga nesvakidašnja senzorna iskustva.


Svi radovi objedinjeni u zbirci nastajali su u okviru rada udruga i ustanova koje čine Hearing Voices mrežu Zapadnog Balkana – Udruženje Prostor iz Beograda, Udruženje Tavan iz Sarajeva, Dom za odrasle osobe Turnić iz Rijeke, te Društvo Kralji ulice i društvo Slišanje glasov Slovenija iz Ljubljane.


Marina Maršić, Marijana Levarda, Alenka Vondra Butigan i Martina Baiocco. kako je istaknuto, fokus Hearing Voices pokreta čine grupe samopodrške kroz koje se zagovara sloboda i podržavajuća atmosfera dijeljenja iskustava.
Radi se o jednom od načina podrške u oporavku osobama koje žive s ovim nesvakidašnjim iskustvima te davanja poticaja za preuzimanje inicijative za poboljšanje kvalitete vlastitog života.


Prve grupe samopodrške, kako je kazala Alenka Vondra Butigan, radna terapeutkinja Doma za odrasle osobe Turnić, u Rijeci su krenule 2016. godine. Ravnateljica Doma za odrasle osobe Turnić Martina Baiocco istaknula je kako je ova knjiga dio kontinuiranih napora Doma Turnić na destigmatizaciji osoba koje imaju poteškoća s mentalnim zdravljem, odnosno nastojanja da te osobe dobiju svoj glas u društvu.


– Osobe s psihosocijalnim poteškoćama često su stigmatizirane i odbačene od šire javnosti, ali i od strane svojih obitelji u onom trenutku kad dobiju dijagnozu. U osnovi stoji strah od nepoznatog i manjak komunikacije koja je osnova za razumijevanje i prihvaćanje.


Odškrinuvši prozor u svijet nesvakidašnjih iskustava, unutrašnjih doživljaja i životnih priča, nadamo se da će ova knjiga pomoći da se napravi onaj najteži prvi korak – nadamo se da će ova knjiga započeti razgovor, piše u predgovoru knjige.


Knjiga “Naš glas” donosi priče, pjesme, eseje, fotografije i crteže osoba koje čuju glasove, imaju vizije ili neka druga nesvakidašnja senzorna iskustva.


Njihova djela su objavljena u originalnom obliku, bez cenzure i na jeziku na kojem su napisana, pa je knjiga napisana na srpskom, bosanskom, hrvatskom i slovenskom jeziku. U zbirci se nalaze i radovi devet korisnika Doma za odrasle osobe Turnić, a na predstavljanju knjige govorile su Marina Maršić i Marijana Levarda, inače korisnice organiziranog stanovanja Doma.


Kazale su kako vjeruju da će njihove životne priče pomoći drugima koji imaju slične probleme. Upravo kroz Hearing Voices program, koji se naslanja na dijeljenje iskustava, imale su priliku kroz tuđa iskustva dobiti nešto za sebe.


Knjigu je izdalo Udruženje Prostor iz Beograda u tiskanom izdanju i elektroničkom obliku, a rezultat je projekta West Balkan Hearing Voices Network, koji je podržan od strane Tempus Fondacije u okviru programa Erasmus+.