Dječja kuća

Predstavljena interaktivna slikovnica: «Pia Mia« pomaže i djeci, i roditeljima

Edita Burburan

Ana Petanjek, Mario Dilberović i Edna Emkić Foto Marko Gracin

Ana Petanjek, Mario Dilberović i Edna Emkić Foto Marko Gracin

Četiri logopeda, Mario Dilberović, Ozana Čipčić, Lucija Kuvačić i Danijela Matulić, okupljeni na portalu Logoped.hr, ovim su projektom započeli kao startup projektom EU-a, a rezultat su dvije slikovnice.RIJEKA – U Dječjoj kući danas je, u suradnji s Gradskom bibliotekom i udrugom Mame Kvarnera, predstavljena interaktivna slikovnica »Pia Mia«. Slikovnica je osmišljena kako bi potaknula cjelokupni razvoj djeteta od strane stručnjaka edukacijsko-rehabilitacijskog profila, kroz osmišljen tekst koji prati i potiče motorički, socio-emocionalni, jezično-govorno-komunikacijski te kognitivni i spoznajni razvoj djeteta. Uz predstavljanje slikovnice održane su i dvije radionice podijeljene u skupine za vrtićku i predškolsku dob i njihove roditelje.


Četiri logopeda, Mario Dilberović, Ozana Čipčić, Lucija Kuvačić i Danijela Matulić, okupljeni na portalu Logoped.hr, ovim su projektom započeli kao startup projektom EU-a, a rezultat su dvije slikovnice. Uz slikovnicu, izdane su i interaktivne karte koje djeci služe za govorne vježbe, uz puno digitalnog materijala koji roditelji mogu kupiti ili preuzeti na svoje računalo.


Slikovnica je svojevrsna inovacija s obzirom da predstavlja jedinstven projekt u Hrvatskoj, ali i u Europi. Tim je pokušao spojiti tradicionalni način čitanja i onaj na tabletu.
– Uz slikovnicu, tu su i drugi proizvodi kao što je drvena didaktika i aplikacija, odnosno željeli smo ponuditi roditeljima dodatni alat kako bi mogli raditi s djecom. Postoji puno dobrih i kvalitetnih slikovnica, ali ove naše slikovnice rađene su znanstveno i u suradnji s timom stručnjaka za djecu od 3 do 5 godina. Djeca se zaista mogu poistovjetiti s glavnim likom. U stvaranju slikovnice sudjelovao je čitav niz stručnjaka, od edukacijskih rehabilitatora, logopeda i psihologa, a uključili smo i jednu odgojiteljicu i učiteljicu. Kad smo došli u fazu izrade napravili smo i mali test, istraživanje na 50 korisnika, što djece, što odraslih, koji su dali povratnu informaciju temeljem koje smo napravili i potrebne korekcije u sadržaju i aplikaciji. Klincima je danas najzanimljiviji tablet. Koliko god u Hrvatskoj čitanje u digitalnom obliku još nije zaživjelo, mi smo tome doskočili na način što smo povezali tiskovno izdanje i aplikaciju za tablet – da bi se pokrenula igrica na tabletu, potrebno je skenirati stranicu iz slikovnice, objašnjava Dilberović.


Pia Mia i čudesni safari, karte su osmišljene kao pomoć roditeljima djece uključene u logopedsku terapiju i onima koji čekaju svoj termin, te su izrađene za igru Crnog Petra i Memory.