Grad Bakar

Predstavljen 17. broj Bakarskog zbornika, donosi nove teme iz bogate bakarske povijesti

Sanja Gašpert

Prof. Luzer iznio je zanimljive ideje vezane uz razvoj turizma, a u centru ideje su Plase, gdje bi se mogi smjestiti originalni turistički kapacitetiU Gradskoj knjižnici u Bakru predstavljen je 17. broj Bakarskog zbornika, s novim temama iz bogate bakarske povijesti. Izdavač zbornika je Grad Bakar, a teme zbornika predstavili su urednik Boris Petković, dr. Željko Bartulović, prof. Josip Luzer i dr. Nikola Petković.


Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić zahvalio je svim angažiranim u kreiranju zbornika.


Prof. Luzer iznio je zanimljive ideje vezane uz razvoj turizma, temeljeći ih na ponudi u ne tako davnoj prošlosti – u centru ideje Plase, gdje bi se mogli smjestiti originalni turistički kapaciteti.
A do Plasa bi se moglo od Bakra turističkim vlakom s parnom lokomotivom, ideja je prof. Luzera.Urednik Bakarskog zbornika Boris Petković zahvalio je Gradu Bakru na potpori u izdavanju Zbornika od njegovih početaka te istaknuo kako je riječ o ediciji koja je svima u Bakru posebno draga, koja rasvjetljuje prošlost, ali i daje poruke za sadašnjost i budućnost.


U zborniku je obrađeno osam tema iz bakarske povijesti i kulture – Antun Vakanović i područje njegova interesa (Krešimir Škuljević i Boris Petković), Nautička škola u Bakru i počeci poučavanja engleskog jezika u Hrvatskoj (Marijana Marinović), Iseljenici u Južnu Ameriku s područja gradova Bakra i Kraljevice (Radovan Tadej), Rezultati probnih arheoloških istraživanja u Ulici Voj (Dalibor Vranković), Prilog za povijest naselja Plase (Filip Ružić), Bakarsko groblje (Daina Glavočić), Prvih 50 godina zaštićenog kulturnog krajolika Bakarskih prezida (Jadran Kale) i Kraj figura/figure kraja (Ante Martinić).


Uz sedamnaest brojeva Bakarskog zbornika izdano je i sedam posebnih izdanja.