Mislilo se da je iskorijenjen

Povratak u prošlost. Epidemija hripavca koja hara Hrvatskoj ukazuje na sve manji obuhvat cijepljenja

Barbara Čalušić

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Cjepivo koje postoji već šezdesetak godina i sastavni je dio kalendara cijepljenja u nas prima sve manji broj djece, posebice kad je riječ o docjepljivanju četvrtom i petom dozomEpidemija hripavca koja trenutno hara Hrvatskom još je jednom ukazala na sve manji obuhvat cijepljenja protiv bolesti za koje se do prije desetak godina smatralo da su praktički iskorijenjene.


Cjepivo koje postoji već šezdesetak godina i sastavni je dio kalendara cijepljenja u nas prima sve manji broj djece, posebice kad je riječ o docjepljivanju četvrtom i petom dozom. U Hrvatskoj cijepljenost iznosi ispod 86 posto kod dojenčadi, dok je kod djece od pet godina niža od 72 posto.


Petu dozu cjepiva protiv hripavca protekle godine u Primorsko-goranskoj županiji primilo je tek 72 posto djece, što je daleko ispod preporučenog obuhvata cijepljenih kojim bi se spriječile ovakve epidemije i stekao kolektivni imunitet. Poput visokozaraznih ospica, čije se epidemije također sve češće pojavljuju, cijepljenost u slučaju gotovo jednako zaraznog hripavca trebala bi biti oko 95 posto, tim više što zaštita koju pruža ovo cjepivo s godinama opada pa se u posljednje vrijeme javljaju slučajevi hripavca u osoba u odrasloj dobi.
Iako se bolest uspješno liječi, ona može biti opasna pa i fatalna za tek rođenu djecu koja još nisu cijepljena. Upravo su novorođenčad ta koja posljednjih mjeseci, otkad traje epidemija hripavca, završavaju na bolničkom liječenju zbog ove bolesti.


Još jedan primjer da cijepljenje nije samo osobni izbor i da cjepivo ne štiti samo onog tko je cijepljen. Praćenjem kalendara cijepljenja i cijepljenjem, u ovom slučaju cijepljenjem protiv hripavca, pokazujemo odgovornost i štitimo najranjivije skupine. Ovaj put radi se o tek rođenoj djeci kojima su znanost i razvoj društva omogućili zaštitu zdravlja i života, a pojedinci kojih je sve više, vraćaju ih u neka prošla vremena.