Tuže KBC Rijeka

Potresna ispovijest majke iz Rijeke: ‘Otkazali su mi ultrazvuk zbog korone. Izgubila sam bebu’

P. N.

Arhiva NL

Arhiva NL

KBC Rijeka odgovorio je službeno kako u ovom slučaju nije počinjena stručna pogreška. Nesretna obitelj, odlučila je, međutim, ići drugim putem - obavijestili su Ministarstvo zdravstva, a pokrenut će i privatnu parnicuMlada obitelj pokrenula je zbog gubitka djeteta pravnu bitku protiv KBC-a Rijeka, prema kojemu imaju ozbiljne optužbe.


Marko Krmpotić i Ivana Sabljak su, piše Dnevnik.hr, roditelji trebali postati po prvi put. Trudnoća je od prvog dana, zbog Ivanine autoimune bolesti bila visokorizična, do 35. tjedna nije bilo problema. 13. ožujka, mežutim, ginekologinja je otkrila zastoj u rastu djeteta i uputila ih u bolnicu.


No tamo su joj, nakon odrađenog pregleda rekli da “nije ništa strašno”, iako je dijete po težini zaostajalo puna tri tjedna. Potom se dvaput vraćala u bolnicu zbog pretraga i lošeg stanja.
“Dežurni liječnik odlučuje da me zadrži u bolnici pod kontinuiranim nadzorom jer se radi o visokorizičnoj trudnoći. Idući dan napravljen je novi CTG, ali ne i ultrazvuk. Otpuštena sam, s time da mi je liječnica otkazala termin za ultrazvuk 20. ožujka i zakazala ga 10 dana kasnije uz obrazloženje da ‘nije baš pametno da se šetam po bolnicama tijekom korone’. Otišla sam kući uplašena i zbunjena, ali vjerovala sam da liječnici savjesno obavljaju svoj posao i znaju što rade – rekla je Ivana za 24 sata.


No treći put stigla je s krvarenjem i rodila – mrtvo novorođenče.


“Sve ono čemu ste se radovali i što je za vas trebalo biti sretno nije tako završilo. Ja sam toliko puta dolazila s lošim općim stanjem i nisam osjećala dijete. Pokreta nije bilo dok sam bila prikopčana na CTG. To je nekome trebao biti alarm da reagira, a ne da me pošalje doma”, rekla je Ivana za Dnevnik.hr, dodajući da je nekoliko sati poslije porođaja otpuštena kući bez ikakvog objašnjenja i pomoći.


Kažu da su i kasnije tražili sastanke s nadležnim liječnicima, ali uzalud.


KBC Rijeka odgovorio je službeno kako u ovom slučaju nije počinjena stručna pogreška. Nesretna obitelj, odlučila je, međutim, ići drugim putem – obavijestili su Ministarstvo zdravstva, a pokrenut će i privatnu parnicu.