Tajne podmorja

POTRAGA ZA TORPEDOM Održana dosad najobuhvatnija ronilačka akcija ispod lansirne rampe

Edi Prodan

Akciju su organizirale združene ronilačke snage Obavještajne pukovnije OS RH, Specijalne policije MUP RH, ronilačkog kluba ZG SUB kao i veteranskih snaga specijalne policije Ajkule. Potragu za ostacima torpeda inicirao je i organizirao satnik Goran PernjekRIJEKA – Ništa spektakularno, ništa što će promijeniti tijek povijesti i njezinih saznanja, ali – vrlo uspješno. Po prilici na takav bi se način moglo ocijeniti nikad opsežniju i sveobuhvatniju akciju istraživanja podmorja riječkog akvatorija u zoni lansirne rampe Torpeda naziva »Potraga za torpedom«.


Organizirali su je združene ronilačke snage Obavještajne pukovnije OS RH, Specijalne policije MUP RH, ronilačkog kluba ZG SUB kao i veteranskih snaga specijalne policije Ajkule. Potraga za ostacima torpeda inicirana je i organizirana od strane satnika Gorana Pernjeka, vanjskog suradnika Muzeja grada Rijeke, osobe koja na Žabici ustrajno gradi priču o torpedu.


– Sve izronjeno ide na čišćenje i analizu, ali već sada sa sigurnošću mogu za neke od ovih komada potvrditi kako se radi o ostacima torpeda, pojedinim njihovim osovinama i ostalim dijelovima od kojih su se sastojale te razorne naprave, istaknuo nam je Pernjek.
Akciji su pratili, s kopna, naravno, i čelni ljudi Muzeja grada Rijeke, ravnatelj Ervin Dubrović kao i Velid Đekić, voditelj odnosa s javnošću Muzeja, ali i ustrajni pubilicist, kroničar Rijeke posebno dijela njezine baštine koja se nalazi u »Industrijskoj ulici«, onoj koja danas nosi naziv Milutina Barača, upravo tamo gdje je i Torpedova rampa.
– Pronalaženja ostataka torpeda u riječkom podmorju učestala su, gotovo redovita pojava, posebno kad je riječ o iskustvima koja imaju ribari. Ovog puta traga se ciljano, na obalnom potezu dugom stotinjak metara uz nekadašnju Tvornicu torpeda gdje je tijekom povijesti funkcioniralo više lansirnih rampi, s kojih su probno ispaljivane na tisuće torpeda, pa se očekuje kako na upravo tom dijelu obale, u moru, postoje opipljivi tragovi njihova djelovanja u obliku ostataka torpeda, istaknuo je Đekić


Ronilačka akcija »Potraga za torpedom« trajala je 40-ak minuta, a prvi su sa zanimljivim plijenom izronili ronioci ZG SUB-a Zoran Delibašić, Dragutin Šimatović, Damir Mlinarić te Željko Mihaljević.


– Zadovoljni smo što smo dio ove zanimljive akcije. Pronašlo se dosta toga, daljnje će analize pokazati točno što, naglasio je Mihaljević.
Iznimno su ponosni bili i nekadašnji pripadnici specijalne policije Ajkule – Perica Prpić i Bojan Jurman. Oni su zajedno s ostalim vojnim i policijskim roniocima prikupili punu košaru metalnih ostataka za koje je Pernjek odmah ustvrdio kako je riječ o dijelovima torpeda.


Cjelokupna je akcija trajala skoro tri sata, a uz zadovoljstvo zbog uspješnog istraživanja podmorja riječkog akvatorija, provlačio se i neveseli dio priče: kako izgleda, koliko je nagrižena i općenito u kakvom se stanju nalazi, uskoro će kao dio potrage ronilaca biti i cjelokupna lansirna rampa. Tuga i žalost. Fascinantna, unikatna riječka baština koja bi mogla postati okosnicom novog riječkog uzleta, nepovratno nestaje. Bravo za ronioce i muzejske djelatnike koji se svim silama trude spasiti ono što se još može. O onim drugima što o baštini sustavno ne vode računa, nakon izbora.