OBNOVA VOZNOG PARKA

Potpisani ugovori o nabavi 15 autobusa Autotroleja, ukupno će biti kupljena 32 nova autobusa

Sanja Gašpert

Roni Brmalj

Roni Brmalj

Ukupno 32 nova autobusa nabavljaju se u četiri grupe, a do sada su temeljem provedenih javnih natječaja odabrani ponuđači za dvije grupe vozila s kojima su danas potpisani ugovori. U tijeku su i natječaji za preostale dvije grupe vozilaRIJEKA – EU projekt “Jačanje sustava javnog prijevoza”, koji predstavlja modernizaciju postojećeg voznog parka, kao i kompletne usluge javnog prijevoza, u sklopu kojega će se nabaviti i staviti u funkciju 32 nova autobusa, predstavljen je na konferenciji za novinare u Rijeci, uz potpisivanje ugovora za nabavku novih autobusa za Komunalno društvo Autotrolej.


Točnije, potpisani su ugovori s tvrtkom Autobus d.o.o. Zagreb za pet solo prigradskih autobusa marke Iveco Crossway, dizel vozila kapaciteta 73 putnika, opremljena klimom, vrijednih 8.165.625 kuna s PDV-om i s tvrtkom Auto Hrvatska PSC d.o.o. Zagreb za deset minibus vozila, vrijednih ukupno 10.058.125 kuna s PDV-om, dizel vozila Otokar Navigo c, kapaciteta 47 putnika, također s klimom, uz rok isporuke do sredine sljedeće godine.


– 32 nova autobusa nabavljaju se u četiri grupe, a do sada su temeljem provedenih javnih natječaja odabrani ponuđači za dvije grupe vozila s kojima se danas potpisuju ugovori. U tijeku su i natječaji za preostale dvije grupe vozila, odnosno nabavku sedam zglobnih, niskopodnih dizel autobusa te deset solo niskopodnih gradskih vozila koji će kao pogonsko gorivo koristiti stlačeni prirodni plin.
Uskoro će biti raspisani i natječaji za ostale segmente ugovorenog projekta. Za realizaciju projekta sredstva su osigurana iz Kohezijskog fonda putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK). Ukupna vrijednost projekta je 81.003.357,91 kuna, dok su odobrena EU bespovratna sredstva unutar ovog iznosa 54.563.477 kuna.


Potpisivanje ugovora o kupnji autobusa Autotroleja
Snimio: Roni Brmalj


Ukupno prihvatljivi troškovi iznose 65.602.795,91 kuna, a ostatak sredstava osigurali su KD Autotrolej d.o.o. te projektni partneri Grad Rijeka i Rijeka promet d.o.o., kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, dodajući kako će se uz nabavku 32 nova autobusa, u sklopu projekta uvesti i informativni displeji na autobusnim stajalištima, postaviti pametni semafori na raskrižjima te će se izraditi mobilna i web aplikacija najave dolaska autobusa.


Obersnel je podsjetio kako su tijekom prošle godine nabavljena 22 nova autobusa i to putem projekta “No regret” iz Kohezijskog fonda EU, kada je osigurano 38 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Tako se vozni park Autotroleja obnavlja s ukupno 54 nova autobusa, kazao je Obersnel, ističući kako se obnovom voznog parka smanjuju troškovi održavanja i povećava standard korisnicima Autotroleja.


Naime, kazao je, ciljevi projekta jesu unaprjeđenje kapaciteta kroz povećanje brzine putovanja i smanjenja operativnih troškova, unaprjeđenje pouzdanosti i sigurnosti prometa, smanjenje emisije štetnih plinova i zagađenja zraka, povećanje broja putnika u javnom prijevozu u odnosu na osobna vozila, prilagođavanje EU standardima uvođenjem modernih sustava obavješćivanja putnika te povećanje dostupnosti informacija za putnike.


Direktor KD Autotrolej Alberto Kontuš kazao je kako veseli činjenica da se ide u obnovu voznog parka unatoč trenutačnim problemima u Autotroleju, smanjenom obimu poslovanja i problemima s likvidnošću uzrokovanim epidemijom koronavirusa. Veliko je veselje u Autotroleju zbog nabavke novih autobusa, jer ćemo smanjiti troškove i poboljšati uvjete putovanja, ali i sigurnost naših putnika. Očekujemo za mjesec dana potpisivanje novih ugovora za ostale autobuse, kazao je Kontuš.


Zadovoljstvo potpisivanjem ugovora izrazili su i predstavnici dobavljača autobusa – Mario Fabek iz tvrtke Auto Hrvatska Prodajno servisni centri d.o.o. te Robert Vrhovski ispred tvrtke Autobus d.o.o., koji su čestitali Autotroleju i Gradu Rijeci na uspješnom povlačenju europskih sredstava za obnovu voznog parka.