Inventura

Poslodavaca je u Rijeci sve više, raste čak i prosječna plaća, ali broj zaposlenih – stagnira

Jagoda Marić

Brodogradilište »3. maj« među prvih je deset tvrtki u Rijeci, no smanjenje broja radnika vidi se i u riječkoj statistici / Foto VEDRAN KARUZA

Brodogradilište »3. maj« među prvih je deset tvrtki u Rijeci, no smanjenje broja radnika vidi se i u riječkoj statistici / Foto VEDRAN KARUZA

Najjača riječka tvrtka su Plodine, njihova dobit iznosi 23 posto od 1,6 milijardi kuna ukupne dobiti riječkih tvrtki. U proteklih pet godina plaće su u Rijeci rasle 20 posto. Gubitaši su, pak, u minusu pola milijarde kunaRIJEKA – Usporedba riječkog gospodarstva u protekloj godini s rezultatima iz 2017. godine pokazuje da je u tom petogodišnjem razdoblju u Rijeci povećan broj poduzetnika, da su tvrtkama rasli prihodi i dobit, da je za petinu povećana prosječna plaća, ali da je za manje od jedan posto rastao broj zaposlenih. Uz to, najjača riječka tvrtka je i dalje maloprodajni lanac Plodine.


Na tu kompaniju, koja posluje i u ostatku Hrvatske, otpada najveći dio prihoda, zaposlenih i dobiti. Sve to pokazuje analiza koja je na osnovu financijskih izvješća za riječke poduzetnike napravila Fina i po kojoj je u pet godina broj poduzetnika koji imaju sjedište u Rijeci povećan za 12,3 posto, no to povećanje donijelo je tek 0,7 posto više zaposlenih na kraju prošle godine nego što ih je bilo 2017. godine.


Trgovina i turizam


No, ne treba smetnuti s uma da je u tom periodu značajno smanjen broj zaposlenih u »3. maju« koji i dalje, bez obzira na sve poteškoće, blokade i prošlogodišnji gubitak od 70 milijuna kuna, ulazi u top deset riječkih tvrtki, a Fina je taj riječki škver za prošlu godinu rangirala na sedmo mjesto.
Lani su riječka poduzeća ostvarila prihode od 23,1 milijardu kuna, što je 15,3 posto više nego 2017. godine. Ukupni rashodi rasli su nešto sporije pa je veća i dobit. Oni koji su poslovali s dobiti bili su 1,6 milijardi kuna u plusu, gubitaši su bili 541,1 milijun kuna u minusu, pa je konačni rezultat riječkog gospodarstva 1,1 milijarda kuna dobiti. Kakav je utjecaj na poslovanje riječkih poduzeća imala pandemija možda najbolje govori podatak da je dobit u prošloj godini i više nego udvostručena u odnosu na 2020. godinu. No, zanimljivo je i to da su riječke tvrtke u 2019. godini, koja je bila rekordna za hrvatski turizan imale manju ukupnu dobit za čak 20 posto u odnosu na primjerice 2017. godinu. U petogodišnjem razdoblju upravo je ta godina, s dobiti od 817 milijuna kuna bila rekordna sve do lanjskih rezultata.


Osim dobiti riječki su poduzetnici lani udvostručili i bruto investicije u dugotrajnu imovinu koje su premašile milijardu kuna. Rastao je i izvoz za 20,5 posto, što je za jedan postotni poen brži rast od uvoza. Finine analize pokazuju da su riječke tvrtke lani imale gotovo pet milijardi kuna izvoza, dok je uvoz bio 2,764, po su u razmjeni sa svijetom u plusu za više od 2,2 milijarde kuna. No, Fina u svom izvješću ne razdvaja izvoz roba i usluga, pa je riječki plus u robnoj razmjeni sa svijetom posljedica dobre prošlogodišnje sezone.


Rasle su u petogodišnjem razdoblju i plaće u Rijeci, i to za 20 posto. No, svake godine dio tog rasta pojela je inflacija, ali više od polovice »odgrizla« je inflacijska stopa od 10,8 posto, kolika je bila u svibnju ove godine u odnosu na prošlogodišnji svibanj. Riječki su poduzetnici, a u izvješću je riječ o onima koji su obveznici poreza na dobit, kroz prošlu godinu svojim radnicima povisili plaće za četiri posto, no taj je rast već u prvim mjesecima ove godine poništila inflacija.


Deset najboljih


Najmanje promjena događa se kad je u pitanju broj zaposlenih u tvrtkama koje imaju sjedište u Rijeci. Ne može se to u potpunosti izjednačiti s brojem zaposlenih u riječkoj regiji, jer primjerice Plodine, pa i Jadrolinija koja je druga na listi Top deset, ali i ACI, zapošljavaju ljude u cijeloj Hrvatskoj. Ipak, tvrtke koje posluju iz Rijeke u pet su godina povećale broj zaposlenih za 213 odnosno za 0,7 posto i u cijelom tom razdoblju broj zaposlenih kreće im se malo ispod ili malo iznad 30 tisuća.


Kad je u pitanju deset najznačajnijih poduzetnika na listi su, osim već spomenutih, i JGL, Logista, Eurospin, »Viktor Lenac«, Dragon Maritime Adria, i MKM YACHTS. Tih deset, od ukupno 5.130 poduzetnika, zapošljavaju 8.093 radnika, što je više od petine ukupnog broja zaposlenih. Još veći je njihov ukupan udio u prihodima, premašio je čak 38 posto, a ostvarili su i više od trećine ukupne dobiti. Same Plodine u prošloj su godini imale dobit koja čini jednu petinu dobiti svih poduzetnika koji središte imaju u Rijeci, a na dobit tog maloprodajnog lanca otpada čak 23 posto ukupne neto dobiti svih riječkih poduzetnika.