BA-HAUS

Posljednji dani studenog u Bakru bili su posvećeni dizajnu

Sanja GašpertPosljednji dani studenog u Bakru su bili posvećeni dizajnu. U okviru Škole vizualnog dizajna BA-HAUS, koju već petu godinu za redom, uz financijsku pomoć Grada Bakra, organizira KUU Sklad, stanovnici grada mogli su posjetiti predavanja, projekcije filmova te radionicu za djecu.


– Pravim božićnim darom za ljepšu polovicu stanovnika našeg grada bilo je predavanje poznatog povjesničara umjetnosti Theodora de Canziania o modnom dizajnu. Ovaj put tema predavanja bila je posvećena šalovima, maramama, rupčićima i kravatama.


Detaljnu i sadržajnu priču pratio je bogat niz ilustracija, a što je najvažnije, sudionici predavanja mogli su vidjeti autentične, unikatne originale iz privatnih zbirki. Brojna bakarska publika koja je ispunila veliku dvoranu Doma kulture Matija Mažić s velikim je oduševljenjem pozdravila predavanje poznatog bakarskog fotografa i kroničara Miljenka Šegulje, pod nazivom “Film s imenom i prezimenom”.

Predstavljeno je i pogledano devetnaest kratkih dokumentarnih filmova iz ciklusa “Ča Da”, u kojima stanovnici Bakra, izvorni govornici bakarskog narječja, pričaju urbane i životne priče te legende i pjesme, kažu u KUU Sklad, koja već tri godine, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Grada Bakra, provodi projekt očuvanja i popularizacije bakarske urbane čakavštine – jedinstvenog subdijalekta primorske čakavštine.


Projekt omogućava ne samo prijenos znanja sa starijih generacija na mlade i očuvanje govora kao nematerijalnog kulturnog dobra, već i očuvanje urbanih priča i legendi koje su također dio nematerijalne kulturne baštine, a ujedno i sprječava njeno potpuno izumiranje.Već tradicionalno veliki interes izazvala je dječja dizajnerska radionica. Ove godine radionica je održana u prostorijama Osnovne škole Bakar – PŠ Krasica. Profesorice Barbara Argentin Štiglić i Bosiljka Vrban Arh poučile su male dizajnere tajnama osmišljavanja dizajna ambalaže za tradicionalne bakarske suvenire te kako svoje ideje pretočiti u gotove proizvode.


Sedamnaest učenika škole s velikim je entuzijazmom usvojilo stečeno znanje i pripremilo vrlo zanimljive projekte. Program škole Ba-Haus 2023. predvodili su predsjednica KUU Sklad Dunja Vladislović i voditelj škole Dmitrij Čegodajev.