Razveselili umirovljenike

Posjet klaunova Domu Kantrida: Smijeh je lijek, nedostajalo nam je veselja

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Klaunovi crvenih nosova jučer su pjesmom, plesom i šalama razveselili korisnike Doma za starije osobe na Kantridi koji su ih oduševljeno pratili u dvorištu ili s balkona svojih sobaDobro je poznato da radost, smijeh i zabava osnažuju i psihičko i fizičko stanje čovjeka, a to najbolje znaju Crveni nosovi klaunovi doktori koji su jučer u jutarnjim satima pjesmom, plesom i šalama razveselili korisnike Doma za starije osobe na Kantridi.


Crvenonosni Ni Neki bend i njegovo članovi doktorice Krafnica i Lila te doktori Žulee i Zvekan, kako su se predstavili, priredili su koncert u dvorištu doma i sa sigurne udaljenosti, uz pomoć umjetnosti, profesionalnog klauniranja, humora, a ponajviše pjesme, na lica korisnika izmamili osmijeh i izazvali dobro raspoloženje, radost i sreću.


Crveni nosovi i u vrijeme epidemije koronavirusa odlučno nastavljaju svoju misiju, a ovakav program korisnicima koji su mjesecima u socijalnoj izolaciji je i više nego dobro došao.


Crvenonosne novine
– S obzirom na trenutnu situaciju sretni smo što smo uspjeli organizirati sada već drugi koncert Ni Nekog benda. Drago nam je da dođemo u bilo kojem obliku jer nam svi jako nedostaju i jedva čekamo vratiti se redovnim vizitama jednom tjedno, a dok se to ne dogodi, dolazimo s koncertom, rekla je doktorica Lila, vesela članica benda.


Uz koncert, dodaje kako riječki tim radi i novine koje korisnicima dostavljaju na mjesečnoj bazi, a sve kako bi se približili ovim ljudima do kojih fizički trenutno nisu u mogućnosti doći.


Crvenonosne novine, kaže, donose zanimljive detalje iz klaundoktorskih života, poeziju, recepte i druge zanimljivosti, a svojom tematikom nastoje privući pažnju i probuditi radost u čitatelja.


– Reakcije su sjajne! Mislim da u ovo vrijeme kad smo svi zatvoreni i kada se svijet korisnika većinom sveo na dom i krug oko njega, ovi programi zasigurno im promijene dan i razvesele ih, a to je najvažnije jer veselje i smijeh su lijek i pomažu, kazala je klaunica Lila.Pozitivan učinak


Ravnateljica Doma na Kantridi Marija Maras istaknula je kako su korisnici prezadovoljni Crvenim nosovima i njihovi posjeti imaju izuzetno pozitivan učinak na poboljšanje njihovog općeg psihofizičkog zdravlja, posebice u trenutnoj epidemiološkoj situaciji i postojećih mjera.


– Crveni nosovi naši su redoviti gosti i inače korisnike obilaze unutar doma i u sobama. To zbog postojećih epidemioloških mjera ne mogu, stoga smo njihov dolazak organizirali na ovaj način i iz priloženog se može vidjeti veselje i sreća.


Treba nam malo veselja, opuštanja i pjesme kojoj se svi u Domu radujmo, a ne samo stanari. Zaista smo uživali u lijepom danu u parku, na proljetnom suncu uz smijeh i glazbu. Smijeh je važan za ljude, on je lijek i vrijedi više od tablete, zaključila je Maras.


Nedostajalo nam je veselja


Korisnici doma zaista su uživali, kako oni u dvorištu, tako i mnogi koji su se okupili na svojim balkonima te zajedno s bendom pjevušili stihove. Radost se mogla osjetiti u svakom trenutku koncerta, a dojmove nam je opisala i Cvetka Krištović (81) koja je u prvom redu veselo pljeskala.


– Prekrasna je glazba, ali i ambijent, uživamo u vrtu na svježem zraku i suncu. Crveni nosovi inače nam često dolaze, a sada malo rjeđe zbog korone i moram reći da nam je nedostajalo ovog veselja, rekla je Cvetka sretna što su ovi veseli doktori uspjeli organizirati svoj dolazak i nastup za koji kaže da su važan dio društvenog života u domu.