Trag u vremenu

Posebno izdanje magazina Zeleno i plavo povodom 30. obljetnice PGŽ-a

Alenka Juričić Bukarica

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZARIJEKA – Posebno izdanje magazina Zeleno i plavo predstavili su u sjedištu Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina i glavni urednik magazina Dragan Ogurlić sa suradnicima.


Riječ je o »svečarskom« izdanju popularnog časopisa koje je izdano u povodu 30. obljetnice Županije pa je tako u ovom posebnom izdanju i obuhvaćeno 30 reportaža i priča koje su kroz 19 godina izlaženja magazina na najbolji način predstavile ljepote i posebnosti »zeleno-plave« županije.


Župan Komadina, koji je i inicirao pokretanje ovog magazina, stoga je na predstavljanju kazao kako je ideja bila zabilježiti vrijeme u kojem živimo, događaje, ljude, prekrasnu prirodnu i kulturnu baštinu županije.
– Imamo što pokazati i treba ostaviti trag u vremenu. A trag u vremenu kroz Zeleno i plavo ostavljamo slikom i riječima. U našoj županiji doista imamo neiscrpnu baštinu i izvorište svih događanja. Sve to bogatstvo je predstavljeno iz pera profesionalaca. Naime, u Zeleno i plavo nismo nikad htjeli umiješati politiku, niti je cilj bio stvoriti bilten o tome što radi Županija, kazao je primorsko-goranski župan.


Dragan Ogurlić je pojasnio kako je obljetnica Županije bila izvrsna prilika za stvaranje ovog specijala koji predstavlja izbor najboljih reportaža iz dosadašnja 62 broja časopisa, u okviru čijih je 19 godina izlaženja ispisano oko 4.000 stranica te se surađivalo sa 70-ak autora. Uz inspirativno štivo, nezaobilazan dio časopisa su i fotografije, a kako je kazao Ogurlić, nositelj vizualne priče je fotograf i fotoreporter Petar Fabijan, uz kolege Rina Gropuzza i ostale.


Dizajn posebnog izdanja, kao i redovnih brojeva ZiP-a, potpisuje Ivica Oreb. Svoja iskustva suradnje u časopisu su podijelili i novinari suradnici Anto Ravlić, Zdravko Kleva i Walter Salković, redom istaknuvši kako priče iz ovog časopisa čovjeka redovito motiviraju na istraživanje prebogate zeleno-plave županije.