Odstupila s mjesta ravnateljice OŠ "Milan Brozović" Kastav

Sandra Krpan: Posao ravnateljice škole i zamjenice gradonačelnika nemoguće je istodobno obavljati

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Oba posla traže puno više angažmana od onih propisanih 8 sati radnog vremena i nikad nisam bila sklona nekakvom polovičnom obavljanju poslova. Kastavska škola je velika škola s gotovo tisuću učenika i stotinjak zaposlenih. Da bi se takav sustav kvalitetno vodio morate mu biti potpuno posvećeni, kaže zamjenica riječkog gradonačelnikaRIJEKA – Nova zamjenica riječkog gradonačelnika, Sandra Krpan, odstupila je s mjesta ravnateljice Osnovne škole “Milan Brozović” Kastav te je Školski odbor donio odluku o imenovanju vršiteljice dužnosti ravnateljice kojom se Ružica Mirić-Agbaba, profesorica matematike, imenuje vršiteljicom dužnosti ravnateljice.


Prema Statutu škole natječaj za izbor ravnatelja potrebno je raspisati u roku od 30 dana, a na pitanje zbog čega se odlučila za profesionalno obavljanje funkcije zamjenice gradonačelnika i napuštanje dugogodišnje ravnateljske pozicije Krpan odgovara da obavljati istovremeno posao ravnateljice škole i ispunjavati sve obveze zamjenice gradonačelnika Rijeke nije moguće.


– Oba posla traže puno više angažmana od onih propisanih 8 sati radnog vremena i nikad nisam bila sklona nekakvom polovičnom obavljanju poslova. Podsjetit ću da je kastavska škola velika škola s gotovo tisuću učenika i stotinjak zaposlenih.
Da bi se takav sustav kvalitetno vodio morate mu biti potpuno posvećeni, a kao profesionalna zamjenica gradonačelnika to nikako ne bih mogla. Osnovna škola “Milan Brozović” Kastav dobar je kolektiv i vjerujem da će i dalje biti jedna od najboljih škola u našoj županija.


Ipak, moram reći da odluka o odlasku iz škole nije bila nimalo jednostavna, ipak sam ja i u obrazovanju preko dvadeset godina, kaže Krpan.


Implementacija Građanskog odgoja

Rijeka je definitivno, kaže Sandra Krpan, jedan od vodećih hrvatskih gradova što se odgoja i obrazovanja tiče. Od brige za učenike s posebnim potrebama pa do implementacije Građanskog odgoja i obrazovanja škole a koji su preuzeli i drugi gradovi i županije.


– Nadam se da će i država prepoznati važnost uvođenja ovog programa u sve osnovne škole u Hrvatskoj. U Rijeci se puno radi po pitanju odgoja i obrazovanja, puno je ovakvih, pionirskih projekata koji su se u praksi pokazali izvrsnim ali uvijek se može ići korak naprijed.


Kao zamjenica gradonačelnika zadužena sam upravo za odgoj i obrazovanje i činit ću sve kako ne bismo stagnirali nego i dalje bili vodeći grad u Hrvatskoj, zaključuje Krpan.

U obrazovanju je, dodaje, cijeli svoj dosadašnji radni vijek. Diplomirala je Kroatistiku 1997. godine i od tada radi, prvo kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti u srednjoj školi u Buzetu, zatim relativno kratko u srednjoj školi u Delnicama, a 1999. godine počela je raditi kao profesorica u kastavskoj školi te je od 2008. godine ravnateljica u toj školi.


Istovremeno je bila i politički aktivna pa kaže da je u SDP-u od 2003. godine, a od 2005. pa sve do danas vijećnica je u Gradskom vijeću Grada Rijeke, no preuzimanjem funkcije zamjenice gradonačelnika Rijeke taj vijećnički mandat stavlja u mirovanje. Bila je i saborska zastupnica godinu dana, od kraja 2015. pa do 2016. godine.


– To je naime bilo u vrijeme one slavne Vlade Tihomira Oreškovića koja je raspustila sama sebe. U Saboru sam bila članica Odbora za ravnopravnost spolova, a i moja zadnja funkcija, koju sam obnašala u Gradskom vijeću Grada Rijeke, bila je Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova.


Ova tema, kao i tema ljudskih prava i teme koje se bave ravnopravnošću u svakom smislu, oduvijek su mi u fokusu i kao političarki i kao ženi i, na kraju krajeva, kao profesorici i ravnateljici koja radi s djecom.


U svakom slučaju, mislim da imamo puno prostora u kojem možemo i trebamo raditi na ravnopravnosti kao temelju modernog, demokratskog, socijalno osjetljivog društva, ističe zamjenica gradonačelnika.


Zadužena za resor odgoja, školstva, kulture i tehničke kulture


Na novoj funkciji bit će zadužena za resor odgoja, školstva, kulture i tehničke kulture, a tu je na poznatom terenu, jer pod njenim mandatima u kastavskoj školi su uvedeni brojni projekti, poput Građanskog odgoja i obrazovanja.


– Primjerice, sudjelovali smo kao škola u razminiravanju jednog minskog polja, u Širokoj kuli smo pak otvorili dječje igralište, nagrađeni smo nagradom Miroslav Sukić za mirotvorstvo, djeca su putovala doslovno po cijelom svijetu.


U svakom slučaju, taj rad s udrugama i građanskim inicijativama iznimno je važan za djecu, to je način na koji praktično uče što su to otvorenost i tolerancija i koliko su važne. Kastavska škola puno pozornosti posvećuje nadarenoj djeci, na to sam jako ponosna i to je jedan od elemenata na kojem ću raditi i kao zamjenica gradonačelnika u Rijeci.


Na primjer, jedna od posljednjih aktivnosti bila je provedba edukacije za stručne suradnike u Gradu Rijeci za rad s darovitim učenicima, i sada svaka riječka osnovna škola ima stručnu osobu koja može otkriti potencijalno darovito dijete.


Druga faza je rad s tom darovitom djecom jer mislim da im sustav trenutno ne pruža dovoljno, objašnjava Krpan.


Najavljuje testiranje djece radi otkrivanja potencijalno darovitih


Kao jedan od ciljeva najavljuje testiranje sve djece trećih razreda riječkih osnovnih škola kako bi se otkrili potencijalno daroviti, a kruna bi bila oformiti svojevrsni centar izvrsnosti za darovite u Rijeci.


– Naravno, ne zaboravljam ni vrtićku djecu i u našem programu koji je dobio povjerenje građana Rijeke na izborima je i izgradnja dva vrtića. Predškolski sustav iznimno je važan u smislu budućeg obrazovanja djece i osobno sam stava da bi njime trebala biti obuhvaćena sva djeca, bez obzira rade li njihovi roditelji ili ne.


Iz trenutne perspektive to izgleda kao daleka budućnost ali recimo da smo to postavili kao cilj prema kojem idemo. Također, mislim da moramo participirati u životu srednjoškolaca, bez obzira što Grad Rijeka nije osnivač srednjih škola.


Pri tome ne mislim da smo mi ti koji bi trebali nametati sadržaje mladim ljudima nego da je naša obaveza osigurati im prostore i uvjete i podržimo ih u onome čime se žele baviti i na način na koji se žele baviti, iznosi nova zamjenica gradonačelnika.