ZELENO SVJETLO

Popuštanje mjera: Strukovne škole u Rijeci se otvaraju 18. svibnja

Ingrid Šestan Kučić

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Iako učenici neće početi dolaziti odmah u ponedjeljak, većina nastavnika zauzela je stav kako bi se završni radovi trebali organizirati u školi, dok se veći dio ostalog rada i dalje može odrađivati na daljinuRIJEKA – Srednje strukovne škole dobile su zeleno svjetlo da od ponedjeljka mogu otvoriti vrata za učenike koji moraju odraditi praktičan rad, obraniti završni rad ili pak prisustvovati dopunskoj nastavi te popravnim i razlikovnim ispitima.


Rad u školama morat će biti u skladu s epidemiološkim mjerama koje podrazumijevaju stroge higijenske uvjete, fizičku distancu i maksimalno deset osoba u prostoriji, a kao i do sada, unatoč mogućnosti da se dio aktivnosti može odraditi u školi, preporuka je da većina nastave i dalje bude u online okruženju. Škole će se, kažu ravnatelji, toga i pridržavati pa očekuju da će se do kraja nastavne godine put škola uputiti mali broj učenika, a u najvećem broju bit će to učenici koji će braniti završne radove.


Nastava i vježbe


Iako učenici neće odmah početi u ponedjeljak dolaziti u Strojarsku školu za industriju i obrt, ravnatelj Gojko Miletić kaže da je većina nastavnika zauzela stav kako bi se završni radovi trebali organizirati u samoj školi, dok se veći dio ostalog rada i dalje može odrađivati na daljinu.
– Budući da imamo samo tri razreda maturanata, obrane završnog rada mogu se odraditi u dva do tri dana. Što se ostalih školskih aktivnosti tiče, većina i dalje ostaje u online okruženju, pa tako i vježbe. Nastavnici su zauzeli stav da učenici imaju već sada dovoljno elemenata za zaključivanje ocjena, a eventualno zbog čega će učenici morati doći u školu je ispravljanje ocjene ili dopunska nastava, kaže ravnatelj.


«Vanjska« praksa


U ponedjeljak, dodaje, započinje i vanjska praksa učenika koja će se odvijati kod poslodavaca pod jednakim epidemiološkim mjerama pod kojima rade i zaposlenici tvrtki u kojima će učenici odraditi praksu.


Za potrebe odrađivanja prakse kod poslodavaca učenici će morati potpisati izjavu da nemaju respiratornih smetnji, kao i da nemaju propisanu mjeru samoizolacije te da nisu zaraženi koronavirusom. Takvu izjavu morat će potpisati i svi učenici koji će u školu dolaziti zbog obrane završnog rada ili pak popravnih ispita i dopunske nastave.