Kamp na kraju grada

POMAKA NEMA Država još lani preuzela Preluk, a tamo je i dalje samo – pustoš

Alenka Juričić Bukarica

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Ministarstvo mora najavilo je da će pozvati vlasnike kamp-kućica da ih isele, a nakon toga i skinuti ogradu kako bi prostor postao dostupan građanima. Od svega ništa - tek je iseljeno nekoliko kamp-kućicaRIJEKA – Tresla se brda, rodio se miš. Tako se za sada može sažeti priča o »kampu na kraju grada«, kampu Preluk koji je prije gotovo godinu dana vraćen u ruke državi, a koji je godinama bio polulegalno korišten. Naime, početkom travnja na ulazu u kamp osvanuo je natpis o tome da je kamp preuzelo Ministarstvo državne imovine te se činilo da će se dugogodišnja trakavica konačno privesti kraju.


U međuvremenu je, s obzirom na to da se radi o prostoru koji je pomorsko dobro, kamp prešao pod ingerenciju Ministarstva mora, najavljeno je kako će se pozvati vlasnike kamp-kućica da isele svoju imovinu, a nakon toga i skinuti ogradu kako bi taj prostor postao dostupan građanima.


Prva obljetnica


Međutim, prva obljetnica vraćanja kampa u ruke države tek što nije, a situacija je, manje više ista kao što je bila lani u ovo vrijeme. Osim što ima nekoliko kamp-kućica manje. No očito će trebati još pričekati na vrijeme kada će građani onuda moći slobodno šetati.
Upit o tome u kojoj je fazi rješavanje pitanja kampa Preluk, uputili smo u Ministarstvo mora, iz kojeg još nije stigao odgovor, kao i u Grad Rijeku. Kako doznajemo, iz Grada su u nadležno Ministarstvo početkom godine poslali i treću požurnicu kako bi se nešto pomaklo s mjesta.


– Na žalost, novih pomaka u pogledu uklanjanja zatečenih kamp-kućica nema. Podsjećamo, Grad Rijeka je uputio prijedlog Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, za organiziranjem novog termina za preuzimanje preostalih kamp-kućica, sukladno Protokolu, kao i požurnice 23. rujna, 14. studenoga 2019. te 22. siječnja 2020. godine, a o čemu nismo do današnjeg dana zaprimili odgovor.


Također, od Lučke kapetanije nismo do današnjeg dana zaprimili nalog za uklanjanjem ograde kampa, čime bi se omogućila opća upotreba pomorskog dobra u sklopu redovnog upravljanja, stoga ne postoji osnova za bilo kakvo postupanje u tom smislu, kazali su u Gradu Rijeci te napomenuli kako je lokalna samouprava i dalje pri stavu da nije u posjedu Autokampa Preluk, i zato odbacuju odgovornost za ikakva postupanja na njegovom području, a što uključuje i nastale troškove, sve dok se ne ispune uvjeti temeljem kojih bi predmetna nekretnina bila u općoj upotrebi.Da podsjetimo, prema Protokolu koji je dogovoren između Grada i Ministarstva mora, uz ostalo je dogovoreno da će Lučka kapetanija izvršiti inspekcijski nadzor, utvrditi da je stanje pomorskog dobra takvo da priječi opću upotrebu te naložiti Gradu Rijeci uklanjanje ograde kampa, čime bi se omogućila opća upotreba pomorskog dobra u sklopu redovnog upravljanja.


– Namjera Grada Rijeke je kada vlasnici preuzmu kućice da se ograda ukloni i da cijeli prostor kampa postane dostupan javnosti, poručili su u Gradu. Dakle, u proteklih godinu dana uspjelo se vratiti dio kamp-kućica vlasnicima i to je zasad to.


»Ničija zemlja«


U međuvremenu je, doznajemo, stiglo i poništenje nekoliko kazni koje je dobila tvrtka Željka Keškića, koji je držao kamp posljednjih godina. Kako nam je Keškić kazao, s obzirom na to da ga je država izbacila iz posjeda, kroz mjesec ili dva očekuje odgovor iz Strasbourga oko legitimnosti tog postupka. Za sada je, osim toga, oko kampa status quo.


– Pa i dalje držimo naše objekte, a sve okolo je postalo ničija zemlja. I dalje je isti status quo kao i lani u proljeće. Što se nas tiče, i dalje čekamo ishod sudskih postupaka oko priznavanja naših kapitalnih ulaganja na tim nekretninama u kampu, kazao je Keškić.Da podsjetimo, Keškić je u kamp ušao nakon stečaja Trgovačkog Opatija. Svojevremeno je rekao kako je njegova tvrtka Agens temeljem Ugovora o ustupanju pravnog položaja postala pravni sljednik Trgovačkog Opatija te da je postao vlasnik nekretnina u kampu dok se kao vlasnik zemljišta vodi Republika Hrvatska.


Riječ je o gotovo 24 tisuće četvornih metara terena uz samo more. Imovinsko pravna petlja godinama nije raspetljana, u međuvremenu je Županija dvaput pokušala raspisati koncesiju za kamp, međutim, bezuspješno, a prodano je i oko 36 tisuća kvadrata iznad ceste na Preluku.


Ondje je definirana turistička zona, projekt uključuje izmještanje Centra za tehnički pregled kako bi dobili dovoljno prostora za hotelske kapacitete i prateće sadržaje. Sve to podrazumijeva se da bi se kamp i plaža adekvatno uredili što znači da je prostor kampa izuzetno važan za buduću investiciju »sjeverno od ceste«. Zanimljivo je i to da je država još 2010. stavila Preluk u katalog investicija. Eto, u 2020. ondje su još uvijek smetlište i stara zahrđala ograda.