Započeli radovi

Položen temeljni kamen za novu školsku sportsku dvoranu riječke Medicinske škole

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U temeljima buduće dvorane nalazit će se i kapsula s porukom "Mens sana in corpore sano" (zdrav duh u zdravom tijelu) koju je položila učenica četvrtog razreda sestrinstva Medicinske škole, Mia MiškovićPotpisivanjem ugovora o izvođenju radova i polaganjem temeljnog kamena danas su započeli radovi na izgradnji školske sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci čija vrijednost iznosi 13,5 milijuna kuna.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina potpisao je ugovor o izvođenju radova s Milošom Milićem iz Novotehna d.d. te Ugovor o stručnom nadzoru sa Zoranom Draginom iz tvrtke Centurio d.o.o.

U temeljima buduće dvorane nalazit će se i kapsula s porukom “Mens sana in corpore sano” (zdrav duh u zdravom tijelu) koju je položila učenica četvrtog razreda sestrinstva Medicinske škole, Mia Mišković.


Prve lopate betona nove dvorane ubacili su zajednički primorsko-goranski župan i riječki gradonačelnik.Napominjući kako su lokalni izbori tek okončani te Županijska skupština još nije ni konstituirana, a obećanja iz prethodnog mandata već se realiziraju župan je najavio da započeta gradnja sportske dvorane neće biti jedina, već se planira nastavak izgradnje školskih objekata.


– U objekt Medicinske škole, od preseljenja pa do izgradnje dvorane uloženo je 30 milijuna kuna. Sada kreće izgradnja jednodijelne standardne sportske dvorane, najavio je župan.


Izgradnja dvorane trebala bi biti dovršena u veljači 2023. godine, a uz samu izgradnju dvorane površine 920 četvornih metara predviđeno je i uređenje okoliša te izgradnja pomoćnog natkrivenog zatvorenog ulaza u dvorište, kao i ulaza za vanjske korisnike.Sportski objekt se gradi na prostoru između Medicinske škole i Učeničkog doma Kvarner, a pravo građenja na tom prostoru, kako je istaknuo riječki gradonačelnik Marko Filipović, dao je Grad Rijeka.


– Dvoranu će koristiti 800 učenika Medicinske škole te 300 učenika Doma Kvarner, a služit će i brojnim Riječankama i Riječanima. Vjerujem da ovo neće biti posljednja sportska dvorana u ovom mandatu, kazao je Filipović.Dodajući da je gradnja dvorane započela nakon vrlo komplicirane imovinsko-pravne pripreme pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin ovaj je dan ocijenila posebnim.


– Danas je stvarno poseban dan jer školska sportska dvorana u Rijeci nije građena od 90.-tih godina. Na pragu smo nove jednodijelne dvorane koju u cijelosti financira Primorsko-goranska županija, kazala je pročelnica.Ravnatelj Medicinske škole Alen Vukelić napomenuo je da će s obzirom na veličinu škole koja broji 31 razredni odjel dvorana puno značiti.


– Imamo više od 50 sati nastave tjelesne i zdravstvene kulture tjedno. To znači minimalno 10 sati dnevno, a nekad se dogodi i više. Do sada smo imali nastavu tjelesnog u fitness kabinetu koji smo napravili od dvije učionice, ali to nije adekvatno.Pogotovo u pandemijskim uvjetima, jer riječ je o prostoru od 90 četvornih metara. Svaka škola treba dvoranu, a Medicinska škola u Rijeci bi trebala biti promotor tjelesnih aktivnosti. Dvorana je dragocjena i školi i široj zajednici, zaključio je Vukelić.