Slučaj trudnice u KBC-u

Pokrenut postupak utvrđivanja nepravilnosti u KBC Rijeka: “Pacijentica je imala pravo na zdravstvenu zaštitu…”

Barbara Čalušić

Foto arhiva NL / PIXSELL

Foto arhiva NL / PIXSELL

U telefonskom razgovoru ravnatelj nam je potvrdio da riječka bolnica ima mogućnost izvođenja ovog zahvata, a u dvostupanjskom povjerenstvu, osim predstavnika struke, sjedi i predstavnik suda.RIJEKA – Nova TV jučer je emitirala prilog o trudnici kojoj je u Kliničkom bolničkom centru Rijeka u petom mjesecu trudnoće utvrđena teška anomalija ploda zbog koje nije mogla do kraja iznijeti trudnoću i roditi živo dijete.


Problem je u tome što su, prema tvrdnjama majke, liječnici riječke bolnice ustvrdili da u Hrvatskoj nije moguće izvesti inducirani porod te je majci preporučeno da taj zahvat u privatnom aranžmanu i uz plaćanje obavi u Sloveniji. Raspitujući se o mogućnostima pokrivanja troškova tog zahvata u Sloveniji, roditelji su naposlijetku doznali da je zahvat moguće obaviti u Hrvatskoj, a na kraju je i obavljen u Kliničkom bolničkom centru Zagreb gdje je zbog dijagnoze nespojive sa životom etičko povjerenstvo odobrilo prekid trudnoće.


Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić o ovom se slučaju svim medijima očitovao priopćenjem.
– Prije svega iskreno žalim zbog slučaja o kojem nisam imao saznanja prije novinarskog upita Nove TV u subotu, 20. veljače 2021. Istog dana sam tražio uvid u medicinsku dokumentaciju iz koje je vidljiva dijagnoza, ali bez pisanih preporuka za postupanje nakon postavljanja dijagnoze. Pacijentica je imala pravo na zdravstvenu zaštitu, a KBC Rijeka ima i stručno tijelo, dvostupanjsko Povjerenstvo za prekid trudnoće koje odlučuje o specifičnim slučajevima. Odmah u nedjelju sam zatražio žurna očitovanja, a u ponedjeljak, 22. veljače 2021. sam pokrenuo propisani interni postupak za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti koji je u tijeku. Želim na kraju dodati da u KBC-u Rijeka niti jedan liječnik nije iskazao priziv savjesti, stoji u priopćenju ravnatelja.


U telefonskom razgovoru ravnatelj nam je potvrdio da riječka bolnica ima mogućnost izvođenja ovog zahvata, a u dvostupanjskom povjerenstvu, osim predstavnika struke, sjedi i predstavnik suda. Istaknuo je da ustanova u ovom slučaju namjerava transparentno postupati, a u slučaju utvrđivanja eventualnih nepravilnosti poduzeti potrebne korake.