Novi programi

Riječko Sveučilište pokreće novi studij kakvog još nema u Hrvatskoj. Nastava će biti isključivo na engleskom

Ingrid Šestan Kučić

Nositelj i izvoditelj novog studija je Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci / Foto S. DRECHSLER

Nositelj i izvoditelj novog studija je Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci / Foto S. DRECHSLER

Radi se o diplomskom studiju na engleskom jeziku koji traje četiri semestra i po godini nosi 60 ECTS-a i jedinstven je u Hrvatskoj. Također, do sada stručni studij Sestrinstva postaje sveučilišniRIJEKA  Nakon Odjela za informatiku te Odjela za matematiku koji su pokrenuli postupak preustroja u fakultetske ustanove istim je putem krenuo i Odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci za koji je Senat na jučerašnjoj sjednici prihvatio prijedlog odluke o imenovanju Povjerenstva za utvrđivanje opravdanosti provođenja promjene naziva znanstveno-nastavne sastavnice Odjela za fiziku.


Obogaćena ponuda


Članovi Senata donijeli su i odluke o osnivanju dva nova studijska programa, a riječ je o preddiplomskom sveučilišnom studiju Sestrinstvo čiji je nositelj i izvoditelj Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, a koji se do sada izvodio kao stručni studij.


Drugi studijski program koji je dobio zeleno svjetlo Senata je diplomski sveučilišni studij na engleskom jeziku – Kognitivne znanosti: Kognicija i um (University graduate study programme Cognitive Sciences: Cognition and the Mind), čiji je nositelj i izvoditelj Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Riječ je o studiju koji traje četiri semestra i po godini nosi 60 ECTS-a i jedinstven je u Hrvatskoj, jer sličan studij provodi se samo na zagrebačkom Sveučilištu i to na poslijediplomskoj razini, a njegovim završetkom stječe se naziv magistar kognitivnih znanosti.
Temeljne su odrednice novog interdisciplinarnog diplomskog studija razvoj rigoroznih istraživačkih vještina i reflektivno i introspektivno učenje. Stoga se studij vodi principima interdisciplinarnosti, inovativnog načina učenja u kojemu su studenti suodgovorni i aktivni sudionici te posvećenošću principima otvorene znanosti. Novi studij obogaćuje ponudu studijskih programa Filozofskog fakulteta te nudi studentima interdisciplinarni studij kao svojevrsnu pripremu za nastavak nacionalne i internacionalne akademske karijere, a s obzirom na izvođenje na engleskom jeziku osnažuje konkurentnost te ekonomsku i društveno odgovornu održivost Filozofskog fakulteta. Integracija disciplina i područja, prvenstveno psihologije i filozofije, prepoznata je kao važan korak u modernim znanostima, a studij predviđa i omogućuje povezanost s lokalnom zajednicom na nekoliko razina i načina.


Kroz internacionalizaciju postojećih studijskih programa pridonosi međunarodnoj vidljivosti Sveučilišta pa i Rijeke te cijele regije, lokalna zajednica bit će uključena u praktične aspekte rada na studiju kroz provedbu istraživanja, ali i kroz projekte komunikacije znanosti.


Priznanje počasni profesor prof. dr. sc. Jasni Križ


Senat je usvojio odluku o dodjeli priznanja počasni profesor (honoris professor) Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Jasni Križ sa Sveučilišta Laval, Quebec, Kanada. Prof. Križ prepoznata je kroz izuzetan doprinos u istraživanju uloge mikroglije i urođenog imunosnog sustava u poremećajima mozga, posebice u odgovoru na traumu, ishemiju i neurodegeneraciju. Publicirala preko znanstvenih 60 radova objavljenih u prestižnim časopisima, a 2006. godine nagrađena je prestižnom nagradom za karijeru od R&D/HRF/CIHR od Kanadskog instituta za zdravstvena istraživanja, nakon čega joj je dodijeljena i Senior Scholarship Award nagrada Fonds de recherche du Québec. Tijekom svoje karijere dr. Križ je djelovala kao redoviti član nekoliko nacionalnih i međunarodnih odbora za financiranje projekata.

Komunikacija znanosti


Novi studij prvenstveno priprema studente za daljnji istraživački rad unutar visokoškolskog sustava, i to na globalnoj razini, ali i izvan visokoškolskog sustava. Međutim, pokretanje predloženog interdisciplinarnog diplomskog studija na engleskom jeziku u interesu je velikom dijelu tržišta jer studij osposobljava studente na kompetentno rješavanje problema i društvenu odgovornost. Konkretnije, vještine studenata nakon završetka studija pozicioniraju ih za daljnji rad u području komunikacije znanosti, obrazovanja, upravljanja ljudskim resursima i u konzultacijskim kućama.U sklopu tematske točke članovi Senata jučer su ugostili dekana Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Gordana Gledeca i prodekana za znanost prof. dr. Nikolu Miškovića koji su predstavili su istraživanje i model potpore istraživačima na FER-u. Naime, riječ je o vodećoj sveučilišnoj instituciji u Hrvatskoj po broju apliciranih, dobivenih i vodećih istraživačkih projekata, kao i o instituciji s najvećim brojem znanstvenika čija se radna mjesta financiraju iz istraživačkih projekata.