Otkrivanje raka dojke

Pokreće se humanitarna akcija za Dan ružičaste vrpce u Rijeci, evo kako i vi možete pomoći

Barbara Čalušić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Cilj ovogodišnje akcije je prikupljanje sredstava za kupnju fotelje za kemoterapiju Klinici za radioterapiju i onkologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka te za rad Udruge NadaDan ružičaste vrpce ove se godine obilježava u posebnim okolnostima pandemije koronavirusa, pa će tako u Rijeci ova humanitarna akcija čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, biti obilježena tijekom petka i subote ispred bivše zgrade pošte na Korzu.


Cilj ovogodišnje akcije je prikupljanje sredstava za kupnju fotelje za kemoterapiju Klinici za radioterapiju i onkologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka te za rad Udruge Nada.


Svi koji se odluče uključiti u akciju donacijom, moći će na štandu kupiti ružičastu narukvicu ili ružu ili uplatiti donaciju na račun Udruge Nada IBAN: HR5124020061100125580 Erste&Steiermarkische Bank d.d.
Program obilježavanja Dana ružičaste vrpce najavile su Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, Helena Glibotić Kresina i Ines Malić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Saša Uljančić, Medicinska škola u Rijeci i Miranda Zakarija, predsjednica Udruge Nada – Rijeka.


– Prema podacima kojima raspolažemo Hrvatskoj broj žena oboljelih od raka dojke kreće se oko 2.500 godišnje, od čega ih u PGŽ oboli oko dvjestotinjak. Od ove zloćudne bolesti godišnje umrepreko 750 žena, od čega u našoj županiji sedamdesetak.


Karcinom dojke je preventibilan ukoliko se otkrije u ranoj fazi, odnosno izlječiv u više od 90 posto slučajeva, stoga su svi programi koji potiču njegovo rano otkrivanje izuzetno važni, kazala je Helena Glibotić Kresina podsjećajući na program skriniga koji se Hrvatskoj provodi već 13 godina, a jedna ciklus obuhvaća 50.000 žena te traje dvije godine. Na pregled mamografije pozivaju se žene u dobi od 50 do 69 godina.


Obilježavanje Dana ružičaste vrpce organizira Udruga žena operiranih dojki Nada- Rijeka, u suradnji sa Gradom Rijeka, Primorsko goranskom županijom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko goranske županije, Ligom protiv raka Primorsko goranske županije, Medicinskom školom, Udrugom medicinskih sestara, studentima Medicinskog fakulteta u Rijeci, HNK Ivana pl. Zajca i ostalim općinama i gradovima u PGŽ.