Komercijalni sadržaji

Poduzetnici razočarani uvjetima Grada Rijeke, katastrofalni rezultati natječaja u Palači šećera

Davor Mandić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Prema prognozama stručnjaka koje smo bili konzultirali u vezi s natječajima za kafić, agenciju i knjižaru/suvenirnicu, uvjeti u suštini nisu bili povoljni kako su to tvrdili u Gradu RijeciNatječaji Grada Rijeke kojima su potencijalnim koncesionarima ponuđene tri koncesije u Palači šećera, novom sjedištu Muzeja grada Rijeke u art-kvartu »Benčić«, bili su otvoreni do 1. veljače.


Stoga smo provjerili u Odjelu za kulturu Grada Rijeke kako su natječaji prošli i jesu li se potvrdile ne baš sjajne prognoze stručnjaka koji su na naše upite uglavnom bili odgovorili da natječajni uvjeti nisu baš povoljni, odnosno da nisu povoljni onoliko koliko to smatraju u Gradu Rijeci.


Na žalost Grada Rijeke, a napose gradonačelnika Vojka Obersnela i pročelnika Odjela za kulturu Ivana Šarara, koji su unisono i najglasnije ponavljali da su natječajni uvjeti povoljni, prema dosadašnjim pokazateljima čini se ipak da su naši stručnjaci bili u pravu.
Naime, od triju koncesija, za kafić, turističku/marketinšku agenciju i knjižaru/suvenirnicu, prijave su stigle samo za knjižaru, i to dvoje ponuđača.


Poništeni natječaji


Ili riječima Ivana Šarara: »Natječaji za poslovne prostore u Palači šećera su završeni. U tijeku je pregled i ocjena ponuda.


Za obavljanje djelatnosti prodaje knjige i suvenira (prostor muzejski shop/knjižara/suvenirnica), pristigle su dvije ponude, a za obavljanje usluga ugostiteljske djelatnosti i za obavljanje usluga u turizmu (turistička agencija/info centar/marketinška agencija), nije pristigla nijedna ponuda.


Kako je postupak pregleda i ocjene ponuda za prostor suvenirnice/knjižare u tijeku, a sukladno Zakonu o koncesijama tajan je do donošenja odluke o davanju koncesije ili odluke o poništenju postupka, ne možemo trenutno dati više podataka izuzev da su se za ovaj prostor javili sljedeći ponuditelji: VBZ d.o.o. iz Zagreba i Trgovačko-proizvodni obrt Kandelica iz Rijeke.


Za druga dva prostora, za koja nije bilo ponuditelja, natječaj će se poništiti pa u nadolazećem vremenu ponovo raspisati.«


U istom odgovoru Šarar potvrđuje i da natječaj za komercijalne sadržaje na brodu »Galebu« još nije raspisan, a na naše pitanje hoće li se mijenjati propozicije kod raspisivanja novih natječaja za kafić i agenciju u Palači šećera, Šarar je odgovorio:


»Uvjeti natječaja se neće mijenjati, budući da očekujemo da će s popuštanjem aktualnih epidemioloških mjera koje se odnose na ugostiteljsku djelatnost te mjera povezanih s turističkom djelatnošću, rasti i interes potencijalnih ponuđača za preostale dvije djelatnosti koje su planirane u Palači.«


Samo virus je kriv


Šararov odgovor pokazuje da Grad Rijeka ne uvažava kritike koje su naši konzultirani stručnjaci imali u vezi s natječajima te da se tamo misli da je samo koronavirus kriv.


Podsjetimo, jedino je za knjižaru/suvenirnicu konzultirani stručnjak rekao da su uvjeti povoljni; Tomo Vučinić iz antikvarijata Mali neboder to je izajavio u upitu na naš list, no izrazio je i nezadovoljstvo činjenicom da nije jasno o kakvom je tipu subjekta riječ:


»Cijena je očito prilagođena, ali meni nije jasno što to znači suvenirnica i knjižara. Takve stvari mi se automatski ne sviđaju, jer to može značiti i 20 posto knjiga, a 80 posto ‘đinđi’.


To govorim kao ‘čisti’ knjižar, odnosno antikvar. Ako će to biti prava knjižara, OK, ali ako će to biti suveniri, pa još nevezani za priču muzeja, onda neće biti dobro.«


Druge dvije koncesije, za koje, dakle, nije bilo zainteresiranih, lošije su prošle kod naših stručnjaka.


Pa je tako Vedran Jakominić za koncesiju za kafić rekao da uvjeti nisu povoljni kad se uz koncesiju zbroje i sva ostala davanja, no da on (slično kao i Vučinić), problem vidi u tipu ugostiteljskog objekta koji se traži – klasičan kafić – dok bi po njegovu mišljenju tamo trebalo biti »nešto spektakularno«, što bi odgovaralo sjajnom prostoru u kojem se nalazi.


Kad je Bobo Grujičić, vlasnik agencije My travel, izračunao da je startni najam za agenciju u Palači šećera oko 2.000 kuna mjesečno, utvrdio je da je to puno, ali ne i neizvedivo:


»No jako je bitno pritom o kakvom je tipu agencije riječ. Recimo, meni u ‘outgoingu’ to je puno, mi radimo u 20 ‘kvadrata’ i s malim provizijama, ali nekome tko je specijaliziran za ‘incoming’, to ne mora biti puno. Dakle jako je važno kakva je agencija u pitanju.«


Po pitanju »Galeba«, natječaj teško da možemo očekivati uskoro, s obzirom na to da se, kako smo pisali, njegova obnova zakomplicirala, kao i komunikacija Grada Rijeke i Lučke uprave oko njegove točne lokacije u riječkoj luci.


Sve isto


Po svemu sudeći, uvjeti u novim natječajima bit će isti kao u ovim neuspješnim: početna cijena za kafić bit će 58 kuna po četvornome metru uz još tri posto od ostvarenih prihoda, a početna visina naknade za agenciju bit će ista kao i za knjižaru sa suvenirnicom (za koju je bilo dvoje zainteresiranih ponuđača) i iznosit će 15 kuna po četvornome metru.


Iznosi su bez PDV-a, a koncesije se dodjeljuju na 10 godina.