Prašina, znoj i cijevi

Počinju opsežni radovi u Adamićevoj, zatvara se na 8 mjeseci. Evo kako će se voziti centrom Rijeke

Marinko Glavan

Ilustracija / Foto Mateo Levak; u tekstu fotografije: Sergej Drechsler, Mateo Levak, Vedran Karuza

Ilustracija / Foto Mateo Levak; u tekstu fotografije: Sergej Drechsler, Mateo Levak, Vedran Karuza

Adamićeva ulica zatvara se početkom ljeta zbog polaganja novih vodoopskrbnih i kanalizacijskih cjevovodaPočetkom ljeta počet će radovi na polaganju novih vodoopskrbnih i kanalizacijskih cjevovoda u Adamićevoj ulici, zbog čega će ova, jedna od glavnih prometnica kroz središte Rijeke, biti zatvorena za sav promet punih osam mjeseci, a za to vrijeme promet će se odvijati dvosmjerno Ulicom Riva.


Najavljeno je to na predstavljanju aktivnosti u sklopu 233,8 milijuna eura(bez PDV-a) vrijednog projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka”.


O projektu su govorili riječki gradonačelnik Marko Filipović, direktor Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija(ViK) Andrej Marochini i koordinator za provedbu projekta u ViK-u Alen Miličević.


Jedan od najvećih projekata u Hrvatskoj
Istaknuto je kako je riječ o jednom od najvećih komunalnih projekata u Hrvatskoj čiji je cilj povećati priključenost stanovništva na sustav odvodnje otpadnih voda, optimizirati i poboljšati funkcioniranje postojećeg sustava javne odvodnje te povećati kvalitetu vodoopskrbe. 


Predviđena je izgradnja uređaja drugog stupnja pročišćavanja otpadnih voda na Delti, izgradnja i rekonstrukcija oko 217 kilometara kanalizacije i 125 crpnih stanica.


Uz to, izvodit će se radovi na oko 100 kilometara javne vodoopskrbe u dva grada – Rijeci i Kastvu te tri općine – Viškovo, Čavle i Jelenje koji čine područje aglomeracije Rijeka.


Istovremeno s radovima na sustavu javne odvodnje zamijenit će se dijelovi sustava javne vodoopskrbe na područjima gdje je nemoguće izvesti radove na javnoj kanalizaciji bez oštećenja vodoopskrbnih cjevovoda.


Prema podacima KDVIK-a, tim zamjenama će se smanjiti gubitci u vodoopskrbnom sustavu za oko osam posto te povećati kvaliteta vodoopskrbe korisnika u Rijeci i okolnim gradovima i općinama.


Filipović moli Riječana za strpljenje


Gradonačelnik Filipović je istaknuo važnost ovog projekta u zaštiti izvora, vodotoka i mora u Rijeci i okolici, ali i zamolio sugrađane za strpljenje tijekom narednih nekoliko godina koliko će radovi trajati na različitim lokacijama.– Projekt riječke aglomeracije koji je po vrijednosti drugi infrastrukturni projekt, odmah iza Pelješkog mosta, spada u projekte nacionalnog značaja, a omogućit će nam da zaštitimo našu pitku vodu, kao i da očuvamo kvalitetu mora u Riječkom zaljevu i Kvarneru.


Sve to važno je i za nas, ali i za buduće generacije kojima ćemo ostaviti čisto more i pitku vodu.


U Europi je sve manje gradova koji se mogu pohvaliti time da iz špine mogu popiti kvalitetnu, zdravu i čistu vodu, a Rijeka po tome spada među privilegirane gradove u Europi i Hrvatskoj, rekao je gradonačelnik Filipović, kazavši da vjeruje kako će se projekt nastaviti planiranom dinamikom te da će sredstva dostupna iz fondova Europske unije biti iskorištena na najbolji mogući način.


Marochini: Ovo je generacijski projekt


Direktor ViK-a Marochini projekt je nazvao generacijskim, ističući kako je riječ o opsežnim i dugotrajnim radovima, uz iskope na brojnim prometno vrlo frekventnim lokacijama.– Zbog toga želim još jednom zahvaliti svim građanima na dosadašnjem strpljenju. Iako će neke prometnice i dijelovi grada biti zatvoreni za promet neko vrijeme, ovaj projekt će osigurati kvalitetu vodne usluge te podići komunalni i životni standard korisnika.


Osim što izgradnjom ove infrastrukture dosežemo standarde razvijenijih zemalja Europske unije, ovim projektom ćemo očuvati i naš kraj za daljnje generacije.


Generacijski projekt će osigurati da u budućnosti na ovom području imamo kvalitetnu vodu za piće i čisto more koje će biti dodatno zaštićeno radom novog i modernijeg Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.


Iz svih navedenih razloga, molim građane za daljnje razumijevanje i strpljenje tijrekom budućih građevinskih radova, rekao je Marochini.


Kako teku radovi?


Dinamiku izvođenja radova predstavio je koordinator projekta Miličević, objašnjavajući kako su trenutno u sklopu projekta aktivne četiri grupe radova.


U tijeku su građevinski radovi na dvije grupe radova, i to A-Rijeka Zapad i E-proširenje Viškovo te pripremni radovi na grupi radova C-proširenje Rijeka i D-proširenje Kastav.


Foto Mateo Levak


U protekla dva tjedna, započeli su i radovi na 4 nove lokacije u gradu i to u Liburnskoj ulici, Dražičkoj i Primorskoj ulici na Zametu te na Pehlinu.


Na glavnim gradskim prometnicama izvode se radovi na transportnim kolektorima sanitarno potrošnog tipa kojima će se s rubnih područja aglomeracije voditi otpadne vode do Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Delti.


Radovi su u tijeku i na grupi radova E-proširenje Viškovo, u naselju Trtni i Furićevo. Krajem ožujka očekuje se početak radova na podsustavu Drenova, podsustavu Srdoči – Grbci i na sustavu odvodnje sanitarnih otpadnih voda gradskog područja Rubeši-Martinkovac.


U travnju je najavljen početak radova u blizini reciklažnog dvorišta prema Stuparima, a u svibnju se očekuju radovi na podsustavu Kantrida-Zamet.


Što planiraju u Adamićevoj?


Što se Adamićeve ulice tiče, radovi će se na tom području, istaknuo je Miličević, izvoditi posebnom tehnikom bušenja, a ne klasičnim iskopom i polaganjem cijevi, i to zbog relativno velikog promjera cijevi koje će biti položene na velikoj dubini od oko četiri metra, a kako je riječ o području na kojemu more prodire u podzemlje, odabrana je tehnologija bušenja.Također u ljetnim mjesecima u sklopu zajedničke investicije s Gradom Rijeka, započet će radovi na ulici Vjekoslava Dukića koja uključuje i rekonstrukciju križanja s ulicom Tome Strižića, i to nakon što Energo finalizira radove na polaganju toplovoda.


O dinamici izvođenja radova građani će biti pravovremeno i detaljno informirani putem medija, internetske stranice Kd ViK-a te GIS web aplikacije kojoj sami mogu pristupiti na jednostavan način preko službene web stranice EUPAR projekta.


Projekt “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka” vrijedan je 233.799.649,88 EUR (bez PDV-a), a sufinancira ga Europska unija u visini do 166.772.643,17 EUR (bez PDV-a), što čini 71,33% troškova. Sredstva Europske unije osigurana su kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija” za razdoblje 2014.-2020.