Zdravstvena zaštita

Počinje rekonstrukcija ambulante u Čavlima

Sanja Gašpert

Krešimir Persen, Ivana Cvitan Polić, Branimir Grabovac i Dario Miculinić ispred ambulante u Čavlima

Krešimir Persen, Ivana Cvitan Polić, Branimir Grabovac i Dario Miculinić ispred ambulante u Čavlima

Vrijednost radova je oko 300 tisuća kuna, za izvođača radova izabrana je tvrtka G.R.B. d.o.o. iz Karlovca, a rok završetka radova, koji počinju u ponedjeljak 28. lipnja, je šezdeset radnih danaOpćina Čavle uskoro kreće s najavljenom rekonstrukcijom dijela ambulante u Čavlima, vrijednost radova je oko 300 tisuća kuna, a kao izvođač radova izabrana je tvrtka G.R.B. d.o.o. iz Karlovca. Naime, na inicijativu Općine Čavle održan je sastanak s predstavnicima Doma zdravlja Primorsko-goranske županije o nužnosti sanacije krova i uređenja ambulante u Čavlima, na kojem je dogovoreno zajedničko sudjelovanje u sufinanciranju radova.


U Općini Čavle potpisan je ugovor s predstavnicima izvođača radova i nadzora, gdje je dogovoreno da radovi počnu 28. lipnja, a rok njihova završetka je šezdeset radnih dana.


Nužna sanacija


– Svjesni nužnosti sanacije zgrade zdravstvene stanice pokrenuli smo razgovore s Domom zdravlja PGŽ-a i prijavili projekt uređenja Primorsko-goranskoj županiji koja je osnivač ove ustanove. Na naše zadovoljstvo traženi projekt je odobren, pa je tako za ovu investiciju osnivač osigurao 200 tisuća kuna.
Također, Dom zdravlja PGŽ-a osigurat će pedeset tisuća kuna, a ostatak sredstava ide iz proračuna Općine Čavle. Sanirat će se krov, kao i vertikale i unutrašnji zidovi naše ambulante, kazala je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.


Inače, Općina Čavle prijavila je za dobivanje bespovratnih sredstava i projekt energetske obnove čavjanske ambulante, koji nije odobren, a novi natječaj još nije objavljen.


Međutim, prema riječima Cvitan Polić, Općina Čavle uskoro kreće u prilagodbu troškovnika za sanaciju fasade i zamjenu prozora, što je planirano realizirati u narednim godinama.


Ravnatelj Doma zdravlja PGŽ-a dr. Vladimir Mozetič kazao je kako se kvalitetna suradnja Doma zdravlja PGŽ-a i Općine Čavle nastavlja kroz projekt uređenja zdravstvenog centra, kojega je lokalna samouprava nositelja, a kojim će se dodatno osigurati primjereniji uvjeti pružanja zdravstvene zaštite svim korisnicima prostora, kako zdravstvenih djelatnika, tako i građana.


Općina Čavle već godinama osigurava kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svojih mještana. Bila je među prvima koja je počela poticati preventivne zdravstvene preglede s ciljem sprečavanja teških oboljenja te drugog i kvalitetnog života stanovništva, kako starije dobi tako i djece.


Omogućuje pomagala za nemoćne, jednokratne pomoći, pomoć djeci s poteškoćama. Nedavno je Općina potpisala ugovor o financiranju programa palijativne zaštite s Domom zdravlja Primorsko-goranske županije vrijedan 23 tisuće kuna, kojim stanovnici Čavala u terminalnoj fazi bolesti imaju mogućnost dobiti pomoć liječnika, medicinske sestre, fizioterapeuta, psihologa, duhovnika i socijalnog radnika, koji čine interdisciplinarni tim palijativne skrbi Doma zdravlja PGŽ-a.


Financiranje dežurstava


Potpisan je i ugovor o financiranju programa dežurstva Doma zdravlja i to opće i obiteljske medicin, kao i pedijatrijske ambulante u Cambierijevoj ulici broj 7 u Rijeci te dežurne stomatološke ambulante na adresi Studentska ulica broj 1.


Ovim ugovorom vrijednim 34 tisuće kuna Općina Čavle sufinancira rad spomenutih dežurnih ambulanti vikendima i blagdanima. S Domom zdravlja PGŽ-a sklopljen je i ugovor o sufinanciranju Savjetovališta za prehranu dojenčadi vrijedan 40 tisuća kuna, čime mještani općine Čavle mogu koristiti usluge dobivanja besplatnog adaptiranog mlijeka za dojenčad te koristiti usluge savjeta zdravstvenih djelatnika u Savjetovalištu za prehranu dojenčadi u Cambierievoj ulici u Rijeci.


– Donesena je i odluka da i ove godine nastavimo suradnju s Hrvatskom udrugom fizioterapeuta za zdravlje žena s kojom smo prošle godine zajedno s Općinom Jelenje uspješno odradili tečaj za trudnice i roditelje.


Održan je po jedan tečaj na području naših općina, a mladi parovi educirani su o svim bitnim aspektima trudnoće i života s bebom do njezine prve godine života. Zbog pozitivnih iskustava projekt se nastavlja i u 2021. godini, kaže Cvitan Polić.


Dani zdravlja


Osim navedenih usluga, nastavit će i program specijalističkih zdravstvenih pregleda u privatnim ordinacijama u ukupnoj vrijednosti 120 tisuća kuna, a koje će mještani općine Čavle mogu koristiti uz minimalnu participaciju.


Jedan od projekata se realizira, a u potpunosti je financiran europskim sredstvima je projekt Visoki krvni tlak tihi ubojica, vrijedan nešto manje od 300 tisuća kuna, u sklopu kojeg je u školskom parku postavljeno sedam sprava za vježbanje, a u suradnji s Općinom Cernik, partnerom Općine Čavle u ovom projektu, najavljene su i radionice na temu zdravlja i prevencije.


Općina Čavle prije tri godine uvela je Dane zdravlja, na kojima se ljude potiče na bavljenje sportom, pravilnu ishranu i na preventivne preglede. Za dječicu u potrebi uvedene su besplatne usluge logopeda, a zaposlen je i edukacijski rehabilitator u vrtiću.