Turistička sezone

Početak drugog srpanjskog vikenda obilježile kolone na Rupi i Pasjaku

Alenka Juričić Bukarica

Na Rupi se ulazilo u tri kolone, no kako doznajemo od putnika, nije bilo dužih čekanja, granicu se prolazilo za petnaestak minuta. Na izlazu su također bile dvije kolone.Početak drugog srpanjskog vikenda obilježile su kolone na graničnim prijelazima, kako na ulazu, tako i na izlazu iz Hrvatske. Tako je od ponoći do 10 sati na Graničnom prijelazu Rupa u našu zemlju ušlo oko 1.700 vozila, odnosno 6.800 putnika, a iz Hrvatske izašlo 950 vozila, odnosno 3.800 putnika.


Ovdje se ulazilo u tri kolone, no kako doznajemo od putnika, nije bilo dužih čekanja, granicu se prolazilo za petnaestak minuta. Na izlazu su također bile dvije kolone.


Na Graničnom prijelazu Pasjak, na ulazu je do deset sati bilo 1.300 vozila, odnosno oko 5.200 putnika, a na izlazu 450 vozila i 1.800 putnika. I ovdje se u nađu zemlju ulazilo u tri kolone, dok je na izlazu bila jedna.
Pojačan promet se očekuje i tijekom ostatka dana kada će biti sve veći i proljev turista na odlasku.Prema podacima sustava eVisitor Hrvatske turističke zajednice (HTZ), koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te u nautičkom charteru (sustav eCrew), na današnji dan u hrvatskim destinacijama po prvi put u ovoj godini boravi više od pola milijuna turista od kojih je oko 430.000 stranih turista.


U ovom trenutku najviše inozemnih gostiju dolazi s tržišta Njemačke, Slovenije, Češke, Poljske, Austrije, Slovačke i Mađarske.– Najveći turistički promet ostvarujemo s onih tržišta na kojima provodimo intenzivne promotivne aktivnosti koje za cilj imaju pozicioniranje naše zemlje kao zanimljive, ali prije svega sigurne turističke destinacije.


Ostvareni rezultati dokazuju kako smo u tome i uspjeli jer je Hrvatska jedna od rijetkih turističkih destinacija Mediterana u kojoj se ostvaruje turistički promet.


Goste s dalekih izvaneuropskih tržišta, ali i sa tržišta Velike Britanije, Francuske ili Skandinavije očekujemo tijekom sredine srpnja s povećanjem broja aviolinija koje će pozitivno utjecati na cjelokupni promet u zemlji, a posebice na rezultate destinacija srednjih i južnih dijelova Dalmacije, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić pritom naglasivši kako je i dalje od iznimne važnosti odgovorno ponašanje te pridržavanje i poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.