Obilježavanje Dana pobjede

Pobjeda u Oluji slavi se i u riječkom prstenu, evo što je sve na programu

Sanja Gašpert

Proslave će se održati sukladno odluci o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 Stožera civilne zaštite i mjerama i preporukama HZJZ-aDan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 5. kolovoza, u Bakru će se obilježiti služenjem svete mise, svečanim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomeniku poginulim braniteljima. Program obilježavanja počinje u 19 sati svetom misom za poginule branitelje i žrtve rata u crkvi Majke Božje od Porta, po završetku svete mise slijedi mimohod do Spomenika poginulim braniteljima, a u 20 sati najavljeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Spomeniku poginulim braniteljima.


Kastavci također obilježavaju 5. kolovoza prigodnim programom. Delegacije Grada Kastva i Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja položit će vijence na centralnom Gradskom groblju u Kastvu, u srijedu, 5. kolovoza u 9.30 sati. Nakon toga, u organizaciji UHBDR-a krenut će mimohod branitelja do crkve gdje će nakon mise biti položen vijenac na spomen-križu. Od 12 sati pod Gradskom ložom upriličit će se tradicionalno druženje branitelja s građanima.


Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata Ogranak Kostrena, prigodnim programom obilježava 25. godišnjicu vojno-redarstvene akcije Oluja, pa je tako proteklog vikenda na teniskim terenima u Žuknici održan teniski turnir, a ispred Sportske dvorane Kostrena turniri u malom nogometu, šahu te briškuli i trešeti. Program organizira UDVDR Kostrena pod pokroviteljstvom Općine Kostrena. U srijedu, 5. kolovoza povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u crkvi sv. Lucije u 9 sati počinje sveta misa nakon čega u 9.45 sati kreće mimohod prema groblju u Sv. Luciji gdje će se položiti vijenci i upaliti svijeće na središnjem križu, spomeniku hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu i grobu kostrenskog branitelja Ivice Opačka-Paje, a potom i na središnjem križu i grobu kostrenskog branitelja Milana Balena na groblju u Sv. Barbari, zatim kod spomen-ploče u Ulici hrvatskih branitelja te kod spomenika hrvatskim braniteljima A bojne.
Obljetnica Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja održat će se sukladno odluci o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i mjerama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Misu predvodi fra Siniša Pucić


U povodu godišnjeg zahvalnog slavlja Gospi Lurdskoj i Dana domovinske zahvalnosti, u srijedu, 5. kolovoza u vrtu samostana Presvetog Srca Isusova na Pomeriju 17, u Rijeci, svečano euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodit će fra Siniša Pucić, OFM, mladomisnik. Prije mise, s početkom u 18 sati je molitva krunice za Domovinu, branitelje i bolesnike. Poslije misnog slavlja najavljena je procesija sa svijećama.