Omišalj

Plaža Pesja: Obiteljska oaza u mirnoj uvali

Marko Dobrecović

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Pesja je zanimljiva plaža koja se smjestila u hladu brojnih stabala koja je okružuju. Pomalo odmaknuta od naselja opremljena je svime za čim kupači žude. Na plažu se može doći pješke ili automobilomNa sjeveru otoka Krka smjestio se Omišalj. Iako nije strogo turističko mjesto i najpoznatije je po svojoj petrokemijskoj industriji ovo naselje, prvo nakon izlaženja s Krčkog mosta, još je uvijek popularno među stranim i domaćim turistima, a na njegovim plažama uživaju i domaći stanovnici.


Omišalj se dugi niz godina trudi ponuditi zanimljive sadržaje. Nedavno je završio 16. BIG OM koji privuče strance u mjesto i napravi sjajnu atmosferu. Početkom kolovoza održana je još jedna fešta Stomorina.


Iako je sezona na zalazu, o čemu svjedoči i pojačana gužva prilikom izlaska s Krčkog mosta u smjeru Rijeke, lijep se broj kupača tijekom cijelog dana još uvijek može vidjeti na Pesji, jednoj od najpoznatijih omišaljskih plaža.


Foto galerija: Plaža Pesja u Omišlju Foto: Vedran Karuza
Pesja je zanimljiva plaža koja se smjestila u hladu brojnih stabala koja je okružuju. Pomalo odmaknuta od naselja opremljena je svime za čim kupači žude.


Na plažu se može doći pješke ili automobilom. Ne brinite se, kako bi se izbjegao prometni kaos po dolasku na plažu vašeg limenog ljubimca možete parkirati na obližnjem parkiralištu i za tu uslugu platiti sedam kuna po satu.


Po našem dolasku na plažu gužva na parkiralištu nije bila velika, no unatoč tome na plaži smo pronašli različite sugovornike koji svoje slobodno vrijeme provode na toj mirnoj krčkoj plaži.– Peti put sam u Hrvatskoj, ali ovo mi je prva godina da sam na Krku. Deset dana sam ovdje i sjajno sam ugošćen. Odsjeo sam u Njivicama, no i Omišalj je blizu, pa tu volim doći biciklom. Plaža Pesja mi se također vrlo sviđa.


Za danas sam svoje kupanje obavio, a nastavak dana ću provesti biciklom istražujući mjesto, pun dojmova bio je njemački turist Roman iz Bavarske.


Plaža Pesja slovi za mirnu plažu koja je oaza obiteljskog života, pa je tako i kolicima omogućen dolazak na plažu jer je uređen i prilaz za osobe s invaliditetom.


I tog su popodneva nezaobilazni rekviziti na plaži bili dječje kantice, lopatice i grabljice ili dječji kolutovi za plivanje i rukavice, dok su se stariji naoružali spužvama za ležanje, šeširima i nezaobilaznom knjigom. Psima dolazak na plažu nije dozvoljen, a na to ukazuje i znak zabrane na početku plaže.


Nasipanje šljunka


Jedna mlada obitelj, također iz Njemačke, došla je na Pesju provesti posljednje dane svog godišnjeg odmora, još jednom udisati mediteranski zrak prije povratka u Njemačku.– Prvi put smo na Krku i dojmovi su predivni. Krk je općenito na dobrom glasu. Dolazak u Omišalj predložili su nam prijatelji, a nakon toga malo sam istraživao na internetu i odlučio doći ovdje s obitelji.


Sam pogled s plaže govori sve. Plažom odišu čistoća i mirnoća, pogled na stari grad je izuzetan. Došli smo u subotu kako bismo se još malo nakupali na Jadranu. Moja kći kreće u prvi razred, pa želim da napuni baterije, šaljivo je zaključio Slaviša.


I Slaviša je imao pravo, plažom doista odišu čistoća i mirnoća. Dobro postavljene kante za smeće poredane su su duž cijele plaže te na taj način čuvaju prirodu od zagađenja. Osim kanti za smeće kupačima su dostupni i tuševi ispod kojih mogu sprati sol nakon dugog plivanja do »mreže« i nazad.


Nadomak plaže postavljene su i klupice kako bi se umorni mogli odmoriti.


Nekada je plaža bila uža i pješčana o čemu svjedoče mještani. Posljednjih se godina nasipavanjem šljunka plaža širila, a pijesak nestao. Mještani nisu tako olako prebrodili što plaža više nije pješčana, no kupači se ne žale.– Mi u Omišalj dolazimo zadnjih trideset godina. Budući da smo iz Zagreba ovo nam je blizu. Prvi put smo posjetili mjesto na poziv prijatelja koji su imali kuću u blizini. Plaža je sjajna za obiteljska druženja, a i djeci se jako sviđa jer je na ovoj plaži izražen plićak.


Naša djeca koja su dolazila s nama u Omišalj kad su bila mala također su voljela ovo mjesto. Sviđa nam se što je iznad plaže šuma, a more je jako toplo, govore dugovječni posjetitelji Krka Robert i Sandra iz Zagreba.


Zaboravljena ruina


Iako nisu došli s djecom Robertu i Sandri nije bilo dosadno jer im je društvo pravio još jedan par, Gordana i Zvonimir.– I ove smo godine, baš kao i prošle, nas četvero došli zajedno iz Zagreba. Znamo da oni dolaze ovdje već trideset godina. Puno su nam pričali o ljetovanjima ovdje, pa smo još prošle godine odlučili doći svi zajedno.


Nama se mjesto također svidjelo, pa smo se organizirali i opet došli. Ljetovali smo duž cijele obale. I Rovanjska, i Novigrad, i Starigrad, i Grebašnica, no ovdje nam se posebno svidjelo. Uživamo u pogledu, opisuju Gordana i Zvonimir.


Svi koje smo toga dana zatekli na plaži složili su se da je okolna šuma koja stvara hlad veliki adut Pesje. No, oni koji žele pocrniti također neće ostati nezadovoljni. Do same Pesje nalazi se mol koji privlači one željne sunca ili skakanja u more.– Od djetinjstva dolazim ovdje. Ovo mi je najomiljenija plaža u Omišlju tako da sam stalno tu. Kada dođem u jutarnjim satima dođem na mol jer me tu grije sunce, a ja se volim sunčati. U popodnevnim satima sunce se premjesti, pa se i ja premjestim na kamenčiće.


Tamo mi je ugodnije ležati, rekla je Mia iz Omišlja kojoj je Pesja domaći teren.


Nadomak plaže nalazi lijepo uređen ugostiteljski obrt u kojem osvježenje nakon dugog plivanja, igranja picigina ili ronjenja traže mnogi. Hrana, piće ili sladoled bili su popularni i ovo ljeto.


Vizuru plaže kvari jedna ruina. Napravljena je od kamena, no sada na oko propada i zarasta u šumu. Tu je prije sedamdesetih bio disko klub u koji su tada zalazili brojni turisti i lokalci željni ljetne zabave.Da je plaža dobro smještena za noćni život, primijetila je i Mia koja bi voljela da su na plaži prisutniji popratni sadržaji.


– Žao mi je što se na plaži ne mogu iznajmiti pedaline ili supovi primjerice. To je uvijek rado viđen sadržaj koji ljudi vole koristiti. Poboljšalo bi ponudu, a možda i posjećenost plaže. Budući da je ova plaža malo udaljenija od kuća u gradu, mislim da bi bila dobra za noćni život.


Tu bi bio dobar provod kada bi neki DJ izvodio svoj program, opazila je Mia.


Mnogo je mišljenja i kritika, no činjenica je da je Pesja najpopularnija plaža u Omišlju koja ima bogatu povijest. Nekad mjesto na kojem su se zabavljali mnogi danas je mirno mjesto u uvali čiji spokoj turiste ostavlja bez daha.