Počelo je

PLATAK Otvorena “sezona roštilja”, omiljeno riječko izletište konačno prodisalo punim plućima

Slavica Mrkić Modrić

Platak se vraća u normalu / Foto: M. GRACIN

Platak se vraća u normalu / Foto: M. GRACIN

Jedna lasta ne čini proljeće ali brojni ljubitelji Platka jučer su nagovijestili kako nakon i ne baš neke zimske sezone dolazi obećavajuća ljetna. Ponudom omiljenog riječkog izletišta zadovoljni gosti, a posjetom domaćiniPrvi dan sezone roštilja zaroštiljao se jučer na Platku više nego dobro. I ljudi, i životinja koliko ti srce hoće, a najomiljenije izletište Riječana, dočekalo ih je više nego spremno. Neka, kad već sezona skijanja i nije bila nešto ili bolje rečeno – iz raznoraznih opravdanih razloga zapravo je bilježimo »u tragovima«, neka bar tijekom proljeća, ljeta i jeseni Platak prodiše punim plućima. Oni koji su već »ranom zorom«, čitaj oko 10, disali punim plućima trčeći za loptom po igralištu bili su Lovro, Ivan i Josip. Riječkim dečkima nije smetalo to što je zrak rezak, temperatura jedva 9 stupnjeva i malo popuhnjuje.Sretno Mario!


– Nismo mi imali pojma da se danas otvara sezona roštilja na Platku. Došli smo čisto onako, da se malo razgibamo na svježem zraku, a i proslavimo jedan rođendan. Naravno da će nakon igre pasti roštilj, ali za to su zaduženi drugi, rekao nam je Lovro.
Ti drugi, bio je ostatak ekipe na čelu sa slavljenikom Mariom Mekićem koji je prekjučer napunio, a jučer na Platku proslavio 23. rođendan. Koristimo priliku i kažemo – Mario, sretan ti i ovaj, i svaki koji dođe!


Foto galerija: Platak: Otvorena sezona roštilja Foto: Marko Gracin
Nedaleko od slavljeničke ekipe sretosmo dvije, a zapravo jednu »proširenu obitelj«. Dragana i Karmen Ivanović, te Martinu, Ivana i Leonu Šarlija. Na upit, od kud vi stižete na Platak, dobili smo odgovor koji nas je od srca nasmijao. Naime, Dragan, Karmen i kćer im Martina odgovoriše sa Sušaka, a Ivan k’o iz topa – iz Rijeke. Leona se nije izjasnila. Ni oni nisu znali da su »upali« baš na dan otvaranja sezone roštiljanja na Platku ali smo mi saznali da su za njihov dolazak zaslužni Leona i nono joj Dragan.


Ne pitajte me kad sam zadnji put bio ovdje jer me je čisto sram odgovoriti, ali eto poželio sam opet doći, unučica me podržala, a ostatak obitelji nam je ispunio želju, kaže Dragan.
Sušačko-riječka obitelj nastavila je šetnju, a mi se obresmo na disc golf terenu, prvom takvom otvorenom u Hrvatskoj. Ako se ne varamo Platak ga je imao već 2014. godine. E, pa na terenu su »diskgolfali« Ivan Gudelj i Renato Udović Lukanović. Kažu, da se rekreativno bave ovim sportom, ali tko god da ih vidi shvatio bi da im to više nego dobro ide. Očito bi da su česti gosti Platka, neovisno bila sezona roštilja ili ne.Kako Stožer kaže


Ljubica iz Rijeke i Ivan iz Zagreba došli su ciljano, baš na otvaranje proljetno-ljetno-jesenje sezone. Kažu – najprije malo šetnje po ovom prekrasnom zelenilu, a onda na ručak. Zaželjesmo im dobar tek pa se uputismo u Mali Dom.


Dok smo pročitali sve upute i preporuke, sva pravila ponašanja izvješena na vratima i zidovima, e bogme je potrajalo.


– Sve smo namjestili kako je Stožer rekao, istina tim razmještajem izgubili smo 40 posto stolova u restoranu, ali što se mora – mora se. Svako jutro kad dolazimo slijedi mjerenje temperature, a onda na posao. Mi smo spremni, a i ljudi pomalo stižu, rekao nam je Mate Špoljarić, konobar u Malom domu.


I kad već htjedosmo reći Platku – do skorog susreta, presretoše nas obitelji Ažer, Hipšer i Sušanj ili »brdo« veselih žena, muškaraca, djece i pas Ogi.


– Ovo nam je prvi »drive in« roštilj ove godine. Dan je krasan, priroda prelijepa, mi uvijek raspoloženi za druženje, a nakon korona karantene, još više. Ma, ništa nam ne može ovaj dan pokvarit’, rekoše nam i krenuše iznositi stvari iz auta. Bogme, sudeći po opskrbljenosti, oni bi komotno mogli i zatvoriti ovogodišnju sezonu roštilja na Platku.


Nama za prvi dan bi dosta. Mahnusmo i prirodi, i društvu, pa »nazdolu« u veliki grad koji ima sreću što ima Platak.