GRAĐANI OCJENJUJU

Pitali smo Riječane kako vide prvu godinu mandata Marka Filipovića. Prilično su kritični

Filip Brnelić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Prolaznike na riječkom Korzu priupitali smo za ocjenu dosadašnjeg dijela Filipovićevog mandataRIJEKA – Na jučerašnji je dan prije godinu dana Marko Filipović na čelu Grada Rijeke zamijenio Vojka Obersnela. Nakon dvadeset jedne godine Obersnelovog stolovanja tijekom kojih je postao sinonim za riječku politiku, njegov je nasljednik, ali i nekadašnji zamjenik u Obersnelova posljednja dva mandata, preuzeo upravljanje gradom kao kandidat kontinuiteta SDP-ove politike u Rijeci.


Prolaznike na riječkom Korzu priupitali smo za ocjenu dosadašnjeg dijela Filipovićevog mandata, je li ispunio očekivanja i obećanja te mišljenje o neizbježnoj usporedbi s njegovim prethodnikom.


 
– Filipović nije ispunio moja očekivanja, koja su bila prvo Žabica, tj. rješavanje autobusnog kolodvora i parkinga, ali i rješavanje nedostatka gradskih WC-a. Apsurd je da vi u Rijeci morate ulaziti u kafić, nešto popiti da bi tek onda koristili zahod, kaže nam Amra Ramić, dodajući kako promjene u upravljanju gradom nisu vidljive i da Rijeka u tom periodu nije živnula. Ramić spominje i problematiku iseljavanja ljudi iz Rijeke što je trend koji nije zaustavljen, kao i nedostatak reprezentiranosti ovog kraja u institucijama kao što je Europski parlament.


Amra Ramić / Foto Vedran Karuza


– U Rijeci se vide neke obnovljene fasade, ali to je ništa. Rijeci je potrebno više ulaganja, unutar Europske unije se vrte silni novci i od njih bi se moglo izvući mnogo više, smatra Ramić koja kaže da se u Rijeku vratila nakon mnogo godina života u inozemstvu te da u njoj vidi veliki potencijal, posebno onaj turistički.


Neispunjena očekivanja


Za mišljenje o gradonačelnikovoj prvoj godini upitali smo i Milana Ulemeka koji priznaje da nije upoznat s dosadašnjim likom Marka Filipovića, ali kaže da ne vidi boljitak grada s obzirom na to da političari ni na jednoj od razina državne, regionalne i lokalne vlasti ne ispunjavaju obećanja i očekivanja.


– Gradska politika se nije promijenila od vremena Obersnela, smatra Ulemek, izričući poštapalicu jedne razočarane generacije – »prije je bilo bolje« – pri pitanju o ocjeni u kojem smjeru ide Rijeka.


Milan Ulemek / Foto Vedran Karuza


Boris Pilepić govori kako od novog gradonačelnika nije imao očekivanja, no ni on ne vidi promjenu koju je u gradsku politiku donio Filipović.


– Stvari koje nije napravio Obersnel, zasad nije napravio ni Filipović. Kad se napravi autobusni kolodvor, kad grad ne bude čist samo na Korzu nego i drugdje, kad Autotrolej bude vozio češće i kad im se ne budu zapaljivali autobusi, tek onda će se moći reći da su ispunjena neka osnovna očekivanja, ističe Pilepić, dodajući da se u procjeni mandata ne može računati ono što piše na papiru, nego ono vidljivo i opipljivo.


– Mislim da bi bilo bolje da Rijeka vrati sjaj onoj staroj industriji nego da se okreće turizmu, no pretpostavljam da je to sad već nemoguća misija. No za turizam neke osnovne stvari nisu riješene. Dok je grad prljav i neuređen, bez funkcionalnih liftova za ljude u kolicima, bez dovoljno kanti za smeće na Korzu, onda mi je blesavo pozivat ljude da dođu, pogotovo kada se istovremeno ja ne osjećam ugodno u vlastitom gradu, ocjenjuje Pilepić.


Boris Pilepić / Foto Vedran Karuza


Isto kao prethodnik


Slično razmišlja i Vesna Radmilović, kojoj najviše smeta zapuštenost Rijeke koja je zarasla u korov i ima problem s odlaganjem otpada.


Vesna Radmilović / Foto Vedran Karuza

Foto


– Ne vidim neke velike pomake u gradu u odnosu na bivšeg gradonačelnika. Imala sam očekivanja od ovog mandata s obzirom na to da su nove mlade snage došle na vlast, mislim da bi Filipović trebao bolje u svakom slučaju, govori Radmilović.


Uz već opjevani problem i dugogodišnju boljku grada – Žabicu – naša sugovornica navodi da su veliki problem neadekvatne fasade, a želi i više vrtića te više zelenih površina i parkova za djecu. Tvrdi da Rijeka ima potencijal da postane destinacija za ljetovanja i kupališni turizam, no za to su potrebni jača međunarodna promocija te ljepše i uređenije plaže.


– Rijeka je lijepa i ovdje se ima što vidjeti, no ipak bi gradska vlast u tom smjeru trebala više toga napraviti, pa će i turisti više dolaziti, zaključuje naša sugovornica Vesna Radmilović.