Poskupljenja

Pitali smo Riječane kako se nose sa suludim rastom cijena: ‘Ako se ovo nastavi, morat ćemo svi u političare’

Katarina Bošnjak

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

O dosadašnjem, ali i nadolazećem porastu cijena prehrambenih proizvoda razgovarali smo s RiječanimaProšlu godinu obilježio je porast cijena osnovnih dobara, te je poskupjelo sve – od goriva i kruha do odjeće i obuće.


Korona-kriza, divljanje cijena nafte, klimatske promjene – sve su to uzroci inflacije koja je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, od siječnja do studenog 2021. godine imala stopu od 5,3 posto.


Još u prosincu su najavljena brojna poskupljenja u ovoj godini, koja su ipak i globalni, a ne samo nacionalni problem.


Skuplji kruh
U Hrvatskoj slijedi neizbježno poskupljenje električne energije i plina, no kako piše Wall Street Journal, povisit će se cijene svega, od kave do senfa, te se procjenjuje da će već u prvoj polovini godine cijene namirnica narasti za 5 posto.Kako je poskupjelo brašno, kvasac i ulje, tako je poskupio i kruh – osnovni pekarski proizvod svakog kućanstva.


Pola kilograma polubijelog kruha krajem je prošle godine u većini dućana i pekara stajalo oko 3 kune i 50 lipa, dok se sada cijena već približava iznosu od 4 kune.


Slično je i s voćem i povrćem čije su cijene rasle kroz cijelu proteklu godinu, a sve zbog porasta cijene same proizvodnje zbog čega dobavljači nemaju izbora, nego se prilagoditi tržištu.


Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata komentirao je zabrinjavajući porast cijena objasnivši da se glavni uzroci svakako kriju u poskupljenju same energije, a time i proizvodnje.


– Koliko će se i kako poskupljenje kretati doista ovisi o cijelom nizu faktora, teško je to pretpostaviti, recimo, već lani je došlo do poskupljenja hrane, dijelom i zbog povišene potražnje, kazao je Sever.Referirao se i na problem s afričkom svinjskom kugom nakon koje je došlo do povećane potražnje za stočnom hranom i žitaricama, što je rezultiralo time da je na kraju otkupna cijena pšenice koja nije za ljudsku prehranu bila veća od cijene one za ljudsku prehranu godinu dana ranije.


Upitali smo građane Rijeke kako komentiraju dosadašnji, ali i nadolazeći porast cijena prehrambenih proizvoda.


Dok su neki ravnodušni i smatraju ovo klasičnim primjerom inflacije, drugima nije baš svejedno…


Kava postala luksuz


– Sve to donosi korona, nama, kao i svima ostalima. Ako se ovako nastavi, morat ćemo svi otići u političare, našalio se gospodin Prvoslav Ilić koji je upravo kretao u kupovinu na riječkoj placi.Većina građana s kojima smo razgovarali svjesna je da trenutačni porast cijena nema veze s uvođenjem eura, no strah ih je da će iduće godine uslijediti još veća poskupljenja.


Iako nezadovoljna situacijom, gospođa Mirjana Bandić, koju smo sreli blizu Plodina, komentirala je da smo se u Hrvatskoj »dobro i izvukli« s obzirom na to kakve bi cijene mogle biti.– Već sam otupio na sve to, ne znam što bih drugo ni rekao, a nema to ni veze s eurom, kazao je usput Milko Sušlić dok je završavao kupovinu namirnica na placi.Najčešći pokazatelj poskupljenja je upravo cijena kave, namirnice koju veliki broj ljudi konzumira svakodnevno, a koju je danas gotovo nemoguće pronaći za manje od 50 kuna po kilogramu.


U isto vrijeme, 400 grama Franckove jubilarne kave trenutačno stoji 37 kuna, zbog čega nije na odmet zapitati se je li, između ostalog, i kvalitetna kava uistinu postala luksuz.