Kanoćal

Piše Damir Cupać: Iz kakofonije u simfoniju ili novi izbori

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Za razliku od njegovog protukandidata Davora Štimca, novi riječki gradonačelnik je svjestan da bez većine ne može realizirati ono što je obećao biračima jer je za realizaciju velikih projekata i investicija potrebna suglasnost gradskoga parlamenta. Većina u Gradskom vijeću može biti formalna ili neformalna, iako je neformalna dvosjekli mačU usporedbi s drugim velikim gradovima, primopredaja vlasti na Korzu 16 izgledala je zaista kao drugarsko druženje. Da nije bilo toliko novinara, teško bi itko primijetio da je nakon 21 godinu završila era Vojka Obersnela i da je započeo mandat Marka Filipovića na čelu grada. Primopredaja je formalan čin pa je trebalo potpisati službene papire, Obersnel je s jedne strane bio ponosan, ali i tužan, s tim da će mu tugu olakšati to što je iskoristio zakonsku mogućnost i uzet će šest punih plaća, oko 15.000 kuna mjesečno, kao i većina lokalnih dužnosnika koji su prestali obnašati gradonačelničku dužnost.


Pravi posao Filipovića i njegove zamjenike Sandru Krpan i Gorana Palčevskog tek čeka jer će se suočiti s kakofonijom Gradskog vijeća koju treba pretvoriti u simfoniju da bi mogli implementirati program čiju su realizaciju obećali građanima koji su im dali povjerenje za vođenje grada. To neće nimalo biti lako, iako su s preuzimanjem dužnosti dobili i autoritet koji će ili znati iskoristiti, ili neće. Jer, sve se svodi na matematiku koja trenutno kaže da Filipović nema većinu u Gradskom vijeću. Naime, u ovom sazivu Gradsko vijeće broji 31 člana, s tim da treba odraditi dopunske izbore za još jednog vijećnika srpske nacionalne manjine pa će gradski parlament imati 32 člana. Kao što je poznato, SDP-ova koalicija ima deset vijećnika, PGS tri, Možemo! Rijeka dva i koalicija Akcija mladih i Unije Kvarnera dva vijećnika.


Dakle, lijevi blok plus po jedan vijećnik Akcije mladih i regionalne Unije Kvarnera bili bi dovoljni za većinu. U ovom trenutku to nije tako, budući da su formalnu postizbornu suradnju potpisali SDP-ova koalicija s PGS-om, dok se može očekivati da će Možemo! Rijeka naći način za suradnju. Alcija mladih i Unija Kvarnera nisu se izjasnili što će i kako će, iako ih je Filipović u nekoliko navrata pozvao da je vrijeme za akciju. Desni blok ima šest HDZ-ovih vijećnika, četiri vijećnika Mosta, u političkom centru su četiri vijećnika Nezavisne liste Davora Štimca pa i njima nedostaju dva vijećnika do većine. U ovom trenutku ne može nitko isključiti mogućnost da će dobiti potporu Akcije mladih i Unije Kvarnera.

Akcija mladih u koaliciji sa Živim zidom prije četiri godine je na izborima dobila četiri vijećnika, a dodatno još jednog vijećnika srpske nacionalne manjine, i bili su treća politička snaga po rezultatima izbora. Tada je nakon izbora stvoren neformlani Srednji blok koji je imao većinu u Gradskom vijeću, a što se pokazalo na konstituirajućoj sjednici kada je za predsjednika izabran Tihomir Čordašev iz Akcije mladih. Kohabitacija izvršne vlasti i predstavničkog tijela trajala je do prihvaćanja prvog proračuna, a nakon što je on prihvaćen, iako je Srednji blok u kojem su uz Akciju mladih bili HDZ, nezavisna lista Hrvoja Burića, Most i Lista za Rijeku, došlo je do pucanja saveza i nakon nekog vremena do potpunog političkog razlaza.


Filipović je rekao da najviše cijeni kod Obersnela to što mu nije dao ribu, već ga je naučio uloviti je, a kohabitacijsko iskustvo je prošao kao zamjenik gradonačelnika. No, za razliku od njegovog protukandidata Davora Štimca, novi riječki gradonačelnik je svjestan da bez većine ne može realizirati ono što je obećao biračima jer je za realizaciju velikih projekata i investicija potrebna suglasnost gradskoga parlamenta. Većina u Gradskom vijeću može biti formalna ili neformalna, iako je neformalna dvosjekli mač. Odnos snaga znat će se do kraja lipnja ove godine, do kada se mora sazvati konstituirajuća sjednica Gradskoga vijeća na kojoj će se izabrati predsjednik Gradskoga vijeća i radna tijela gradskoga parlamenta. Ili neće, a to znači da bi se onda nova konstituirajuća sjednica sazvala za mjesec dana. U slučaju da ni tada ne dođe do izbora predsjednika, ide dodatnih mjesec dana, a ako ni tada ne uspije konstituiranje, rapisuju se novi izbori za Gradsko vijeće.


Iako je riječ o uobičajenoj demokratskoj proceduri, u slučaju nekonstituiranja Filipović bi započeo mandat u leru i izgubio bi nekoliko mjeseci, s tim da u slučaju novih izbora nitko ne može zanemariti činjenicu da se već dva izborna ciklusa ponavljaju vrlo slični izborni rezultati, s tim da se na određenoj političkoj poziciji promijene politički akteri. Primjerice, četiri vijećnika Nezavisne liste Hrvoja Burića ovaj su put zamijenila četiri vijećnika Davora Štimca. A mač za razrješenje Gordijevog čvora u rukama je vijećnika Akcije mladih Vedrana Vivode i Unije Kvarnera Roberta Salečića. Nije im nimalo lako.