Velika šteta

Pijavica demolirala “3. maj”, topila brodice i nosila krovove: Pogledajte posljedice sinoćnjeg nevremena

Katarina Blažević

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Najviše je stradalo područje brodogradilišta "3. maj", kojem je vjetar doslovno odnio krov s jedne hale. Dijelovi krovišta razbacani su jutros okolo po cijelom krugu škvera. Jak vjetar također je iščupao glavna ulazna vrata na porti "3. maja"Posljedice noćašnje pijavice, koja je poharala Kantridu i dijelove Pehlina vidljive su tek danas ujutro.


Najviše je stradalo područje brodogradilišta “3. maj”, kojem je vjetar doslovno odnio krov s jedne hale.


Dijelovi krovišta razbacani su jutros okolo po cijelom krugu škvera. Jak vjetar također je iščupao glavna ulazna vrata na porti “3. maja” i doslovno je demolirao. Radnici od jutros rade na sanaciji štete.


Foto S. Drechsler


Foto S. Drechsler

Ništa bolje nisu prošle niti barke u lučici gdje je jedna jedrilica u potpunosti potopljena i uništena, a nekoliko njih, koje su bile na suhom vezu izmiješane su i porazbacane po platou lučice.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej DrechslerFoto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler
U neposrednoj blizini autobusne stanice kod 3. maja srušeno je i jedno veliko stablo.


– Ljudi su nam se javljali u vezi tih pijavica jučer navečer iako nismo sto posto sigurni da se radi baš o pijavicama. U razdoblju od 21:59 do 22:13 imali smo tri intervencije – u Bujskoj je pao komad lima, u Liburnijskoj je srušilo stablo, a na Pehlinu je podiglo 3 krova i oštećeno je 6 automobila. Znači na tom području Kantride i Pehlina je bilo najgore, ali je li riječ konkretno o pijavicama ne znamo – kaže Marko Deranja, iz javne vatrogasne postrojbe grada Rijeke.


Ni meteorolozi nisu sto posto sigurni je li riječ o pijavici.


– Pijavica je pojava koja se ne može izmjeriti, već samo uočiti. Zbog toga mi nemamo informacije je li jučer na Pehlinu i Kantridi doista došlo do pijavice te nam jedini dokaz mogu biti eventualne fotografije s mjesta događaja. Bez konkretnih dokaza, o pijavici za sada možemo samo nagađati, no prema sinoptičkim uvjetima moguće je da je pijavica zaista nastala, naročito zato jer je bilo i izražene konvekcije povezane s grmljavinskom aktivnošću. Naša postaja na Kozali je izmjerila jučer u tom razdoblju jake udare juga, najjači je bio preko 11 m/s, što je na granici s jakim vjetrom te je palo 58 litara kiše – kaže Josipa Kuzmić iz Pomorskog meteorološkog ureda.