Velika šteta

Pijavica demolirala “3. maj”, topila brodice i nosila krovove: Pogledajte posljedice sinoćnjeg nevremena

Katarina Blažević

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Najviše je stradalo područje brodogradilišta "3. maj", kojem je vjetar doslovno odnio krov s jedne hale. Dijelovi krovišta razbacani su jutros okolo po cijelom krugu škvera. Jak vjetar također je iščupao glavna ulazna vrata na porti "3. maja"



Posljedice noćašnje pijavice, koja je poharala Kantridu i dijelove Pehlina vidljive su tek danas ujutro.


Najviše je stradalo područje brodogradilišta “3. maj”, kojem je vjetar doslovno odnio krov s jedne hale.


Dijelovi krovišta razbacani su jutros okolo po cijelom krugu škvera. Jak vjetar također je iščupao glavna ulazna vrata na porti “3. maja” i doslovno je demolirao. Radnici od jutros rade na sanaciji štete.


Foto S. Drechsler


Foto S. Drechsler





Ništa bolje nisu prošle niti barke u lučici gdje je jedna jedrilica u potpunosti potopljena i uništena, a nekoliko njih, koje su bile na suhom vezu izmiješane su i porazbacane po platou lučice.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler




U neposrednoj blizini autobusne stanice kod 3. maja srušeno je i jedno veliko stablo.


– Ljudi su nam se javljali u vezi tih pijavica jučer navečer iako nismo sto posto sigurni da se radi baš o pijavicama. U razdoblju od 21:59 do 22:13 imali smo tri intervencije – u Bujskoj je pao komad lima, u Liburnijskoj je srušilo stablo, a na Pehlinu je podiglo 3 krova i oštećeno je 6 automobila. Znači na tom području Kantride i Pehlina je bilo najgore, ali je li riječ konkretno o pijavicama ne znamo – kaže Marko Deranja, iz javne vatrogasne postrojbe grada Rijeke.


Ni meteorolozi nisu sto posto sigurni je li riječ o pijavici.


– Pijavica je pojava koja se ne može izmjeriti, već samo uočiti. Zbog toga mi nemamo informacije je li jučer na Pehlinu i Kantridi doista došlo do pijavice te nam jedini dokaz mogu biti eventualne fotografije s mjesta događaja. Bez konkretnih dokaza, o pijavici za sada možemo samo nagađati, no prema sinoptičkim uvjetima moguće je da je pijavica zaista nastala, naročito zato jer je bilo i izražene konvekcije povezane s grmljavinskom aktivnošću. Naša postaja na Kozali je izmjerila jučer u tom razdoblju jake udare juga, najjači je bio preko 11 m/s, što je na granici s jakim vjetrom te je palo 58 litara kiše – kaže Josipa Kuzmić iz Pomorskog meteorološkog ureda.