Nagli rast

PGŽ U CRVENOJ ZONI Najviše brine to što za čak dvije trećine novozaraženih nije poznat izvor zaraze

Barbara Čalušić

U riječkom prstenu novozaraženi slučajevi bilježe se u Viškovu, na Grobniku i u Kostreni, a veći broj zaraženih je i u Matuljima. Za razliku od urbanih područja, otoci su zabilježili samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, i to na KrkuSa 66 novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji 14-dnevni broj zaraženih na 100 tisuća stanovnika popeo se jučer na 89. S obzirom da je u isto vrijeme učinjeno 5.129 testova te je broj pozitivnih premašio pet posto, moglo bi se reći, kako ističe ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a prof. dr. Vladimir Mićović, da se i naše područje nalazi u crvenoj zoni.


– Porast je značajan, iako nema nekih većih žarišta koje bismo mogli izdvojiti, poput vjenčanja ili nekih drugih većih okupljanja. Od 66 novozaraženih, polovica, točnije 49 posto, su radno aktivni ljudi. Od novozaraženih, 20 njih, dakle trećina, kontakti su ranije zaraženih, no za dvije trećine ovih slučajeva ne može se otkriti izvor zaraze ili se još uvijek otkriva. Osam osoba su osobe starije od 65 godina, što nas posebno zabrinjava budući da je riječ o osjetljivim skupinama, a tu je sedmero djece školske dobi, što znači da potencijalno imamo sedam razreda u izolaciji. Ovakva lokalna transmisija nas posebno zabrinjava, kao i činjenica da se virus širi transgeneracijski, unutar obitelji, ističe Mićović.
Od 66 novozaraženih, velika većina, njih 53, je iz Rijeke i riječke okolice tzv. riječkog prstena.


U riječkom prstenu novozaraženi slučajevi bilježe se u Viškovu, na Grobniku i u Kostreni, a veći broj zaraženih je i u Matuljima. Za razliku od urbanih područja, otoci su zabilježili samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, i to na Krku, a sedmero novozaraženih je i u Gorskom kotaru.


Javni prijevoz
– Ako se ovakav trend nastavi, odnosno ako broj novozaraženih na dnevnoj razini bude veći od 50 kroz tri uzastopna dana, stav županijskog Stožera civilne zaštite je da bi učenici predmetne nastave u osnovnim školama te učenici srednjih škola trebali prijeći na online nastavu. Na taj način prevenirao bi se međugeneracijski prijenos virusa unutar obitelji koji trenutno bilježimo, objasnio je Mićović.


Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić ističe da bi najbolja nova mjera bila dosljedna primjena svih dosad donesenih mjera. Vezano za eventualne nove mjere stožer je stava da treba zaštititi zdravlje građana i omogućiti gospodarskim subjektima nastavak rada u najvećoj mogućoj mjeri, te će eventualne nove mjere biti prvenstveno usmjerene prema ostalim aktivnostima koje predstavljaju epidemiološki rizik, poput javnih okupljanja i sl. Istovremeno je poslan poziv svim gradskim i općinskim stožerima u PGŽ-u da predlože dodatne mjere ako smatraju da je potrebno na njihovom području provesti restriktivnije mjere od postojećih. Kad je riječ o javnom prijevozu, Boras Mandić kaže da bi svatko tko pruža tu uslugu, morao je pružiti na adekvatan način uz poštovanje epidemioloških mjera.


– Naravno da bi bilo poželjno da se broj linija u javnom prijevozu poveća. S javnim prijevozom je djelomično povezan i naš prijedlog da predmetna nastava u osnovnim školama i srednjim školama, ukoliko se epidemiološka situacija pogorša, prijeđu na online nastavu, što bi svakako smanjilo gužvu u javnom prostoru. Tu je i naš apel na poslodavce da svugdje gdje je to moguće organiziraju djelomični ili potpuni rad od kuće. Sve su to mjere koje rasterećuju javni prostor i stožer ih donosi uz blagoslov epidemiologa, ističe Boras Mandić.


U Kliničkom bolničkom centru Rijeka jučer je na liječenju bilo 16 COVID-pozitivnih pacijenata, od čega ih se 12 sa srednje teškim simptomima liječilo u Klinici za infektivne bolesti.


Kritično stanje


– Trenutno je u respiracijskom centru četvero pacijenata, od čega je jedan pacijent na mehaničkoj ventilaciji, dakle na respiratoru. Ostali pacijenti su na drugim oblicima potpore kisikom, od običnih maski do neinvazivnih metoda. Stanje pacijenta koji je na respiratoru je najozbiljnije i dosta kritično. Radi se o 81-godišnjem muškarcu s dosta komorbiditeta. Ostali pacijenti su srednje životne dobi koji su sad u boljem stanju, kazao anesteziolog dr. Marko Milošević iz respiracijskog centra KBC-a Rijeka, ističući kako je riječka bolnica spremna na prihvat većeg broja pacijenata.


Troje pozitivnih u HNK-u Ivana pl. Zajca


U HNK-u Ivana pl. Zajca potvrđena su tri slučaja zaraze koronavirusom. Prema službenoj informaciji koja je stigla iz »Zajca«, oboljeli od COVID-19 su iz Opernog zbora, zbog čega su sve njegove članice i članovi, prema odluci epidemiologa, upućeni u samoizolaciju.


– Zbog toga, nažalost, u sljedeća dva tjedna nećemo biti u mogućnosti izvesti planiranu premijeru te reprize opere »Carmen«, kao ni Mozartov »Requiem«. Kako bismo izbjegli da se naše gledateljice i gledatelji drugih programa osjećaju nelagodno u kazalištu, uprava HNK-a Ivana pl. Zajca je procijenila da je u ovoj situaciji najodgovornije i najkorektnije odgoditi i druge predstave koje su bile na repertoaru u ovome tjednu (»Il vangelo del nemico« 21.10., »Plamteća voda« 22. i 23. 10.) te ih izvesti naknadno, u što skorije vrijeme.


Dramski i baletni kazališni ansambli nastavljaju s radom i pripremama novih kazališnih programa za studeni i prosinac. O nastavku programa sljedećeg tjedna i mogućim promjenama uskoro ćemo informirati javnost, stoji u priopćenju.