Danima u vrhu

PGŽ testira daleko više od hrvatskog prosjeka: ‘Interes je ogroman, radimo danonoćno’

Barbara Čalušić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Uz naš laboratorij, aktivni su i laboratoriji u Kliničkom bolničkom centru Rijeka i na Medicinskom fakultetu. Svi naši rezultati ulaze u ukupan broj novooboljelih, objasnila je LakošeljacU Kliničkom bolničkom centru Rijeka od posljedica COVID-19 preminule su još tri osobe te je broj umrlih od koronavirusa u Primorsko-goranskoj županiji od početka pandemije jučer iznosio 63. Broj hospitaliziranih pacijenata s koronavirusom bio je manji za osmero pacijenata u odnosu na dan ranije te je iznosio 118 pacijenata. Među njima je 16 osoba kojima je potreban respirator.


– Imamo 188 novooboljelih i 96 ozdravljenih te je trenutno u PGŽ-u ukupno aktvnih slučajeva 2.672. Hospitalizirano je 118 osoba, a na respiratoru ih je 16. Što se tiče geografske distribucije, najviše zaraženih i dalje je s riječkog područja, odnosno Rijeke i riječkog prstena, gdje je udio zaraženih 87 posto, a slijede crikveničko-vinodolska regija i Liburnija koje imaju udio po pet posto zaraženih u ukupnom broju. Po dobnoj distribuciji najviše je radno-aktivnih osoba čiji je udio 63 posto, slijede maloljetnici, dakle predškolci, učenici osnovnih i srednjih škola s 12 posto, dok na studentsku popuaciju otpada deset posto. Najranjivija skupina starijih od 65 godina u ovom je trenutku na stabilnih 15 posto, kazala je epidemiologinja iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a dr. Danijela Lakošeljac.


Testirana su 1.252 građana, a prema riječima Lakošeljac, interes za testiranje u PGŽ-u je velik. Broj testiranih u našoj županiji već se danima u pravilu kreće iznad deset posto ukupno testiranih u cijeloj zemlji. Kako je objasnila Lakošeljac, u ukupan broj testiranja ubrajaju se svi PCR testovi koje obrađuje laboratorij Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, kao i još dva laboratorija koja rade u okviru Medicinskog fakulteta u Rijeci i KBC-a Rijeka.
– Radi se praktički danonoćno jer je to velik zahtjev za naš laboratorij. Uz naš laboratorij, aktivni su i laboratoriji u Kliničkom bolničkom centru Rijeka i na Medicinskom fakultetu. Svi naši rezultati ulaze u ukupan broj novooboljelih, objasnila je Lakošeljac.