Javni pozivi

PGŽ ranije raspisala natječaje za sufinanciranje programa, otkrili detalje

Barbara Čalušić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Budući da proračun za iduću godinu još nije donesen konačan iznos za izdvajanja u kulturi još uvijek nije poznatZbog zakonskih izmjena Primorsko-goranska županija ove godine ranije raspisuje javni poziv za odabir programa za zadovoljenje javnih potreba u području kulture u 2023. godini, a s obzirom proračun za iduću godinu još nije donesen konačan iznos za izdvajanja u kulturi još uvijek nije poznat.


Na redovnom susretu s novinarima dožupanica Marina Medarić podsjetila je da je prošle godine za ovaj segment izdvojeno 2,1 milijuna kuna.


– Natječaj je otvoren do 31. listopada, a prijaviti se mogu ustanove čiji osnivač nije županija, udruge čije je područje djelovanja kultura i umjetnost, umjetničke organizacije, pravne osobe i privatne ustanove upisane u registar neprofitnih organizacija Hrvatske koje obavljaju djelatnosti u kulturi na području županije, vjerske zajednice, turističke zajednice, jedinice lokalne samouprave s područja županije te druge neprofitne organizacije, istaknula je Medarić dodajući kako se kroz ovaj kroz program podupiru programi očuvanja i njegovanja kulturne baštine, poticanje kreativnih i kulturnih industrija i kulturne manifestacije.
Županija je objavila i javni poziv za sufinanciranje aktivnosti Ureda za mlade Primorsko-goranske županije u 2022. godini koji je je otvoren do 10. listopada 2022.


Za ovu namjenu PGŽ je osigurala iznos od 209 tisuća kuna, a Medarić je podsjetila kako je županijskim sredstvima u proteklim godinama potpomognuta uspostava više informativno-edukacijskih punktova i društvenih domova za mlade u Rijeci, Lovranu, Lovranskoj Dragi, Vratima, Viškovu, Klani, Brod Moravice, Crnom Lugu i Mrkoplju kao mjestima susreta, druženja i suradnje mladih, kroz neformalne skupine ili putem udruga mladih.


– Ovim se predlaže nastavak suradnje sa zainteresiranim jedinicama lokalne samouprave u cilju uspostave novih društvenih domova, odnosno unapređenja postojećih, a prednost u sufinanciranju imat će oni gradovi i općine koji do sada nisu ostvarili financijsku potporu Županije za ovu svrhu, dodala je Medarić.


Mjesta koja se nalaze na ruti Putova Frankopana mogu se prijaviti na natječaj za sufinanciranje programa, projekata i manifestacija udruga i umjetničkih organizacija te manifestacija jedinica lokalne samouprave.


Natječaji su otvoreni do 27. listopada, a za sufinanciranje udruga osigurano je 50 tisuća kuna, a za gradove i općine 80 tisuća kuna.


Pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i ruralni razvoj Mladen Brajanu naveo je kako je Gorskom kotaru za 2022. godinu raspoređeno je 271 tisuća kuna na šest prijavitelja, pet gradova i općina te jednog poduzetnika za pripremu zimske sezone, s ciljem jačanja turizma u Gorskom kotaru.