POTICAJI

PGŽ osigurala 1,5 milijuna kuna za programe udruga civilnog društva, nagrade za postignuća u kulturnom stvaralaštvu i manifestacije

P. N.

VEDRAN KARUZA

VEDRAN KARUZA

Najviše sredstava po 50.000 kuna dobili su Gradska knjižnica Rijeka za nacionalno priznanje „Knjižnica godine“ te Gradsko kazalište lutaka za nagrađene predstave i glumačka ostvarenjaRIJEKA – Na području Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestila je na početku današnjeg redovnog susreta s novinarima zamjenica župana Marina Medarić.


Uputila je i čestitke svim novoizabranim saborskim zastupnicima, kao i HDZ-u na izbornoj pobjedi te se zahvalila građanima koji su izišli na birališta.


Uprava Ekoplusa


Pročelnik Ljudevit Krpan izvijestio je o upravo raspisanom natječaju za predsjednika Uprave trgovačkog društva Ekoplus koji je otvoren do 13. srpnja te pozvao sve zainteresirane da apliciraju sa svojim prijavama. „Skupština Društva se umjesto imenovanja, odlučila na javni natječaj te očekujemo da ćemo do konca sedmog mjeseca analizirati pristigle prijave i izvršiti odabir najboljeg kandidata“ rekao je Krpan. Natječaj se raspisuje jer u rujnu ističe mandat aktualnom direktoru.
Zamjenica Medarić izvijestila je odlukama s prošlotjednog Kolegija župana na kojem je odobrena isplata 663.000 kuna za programe i aktivnosti udruga civilnog društva. Istaknula je da se usprkos korona krizi kroz rebalans izdvojilo sredstva i to za 104 programa prijavljena na javni poziv PGŽ. Također se raspoređuju sredstva za manifestacije i događaje od općeg značaja za PGŽ u ukupnom iznosu od 535.500,00 kuna. Javni poziv za dodjelu ovih sredstava bio je raspisan u prosincu prošle godine, a zbog cjelokupne situacije vezane uz pojavu virusa COVID-19 obustavljene su isplate dok se ne vidi koje će se od prijavljenih i planiranih manifestacija održati, što je i uvjet za isplatu odobrenih sredstava.


Knjižnica godine


Županija će i ove godine dodijeliti novčane nagrade za unapređenje kulturnog stvaralaštva u prošloj godini. Nagrade se dodjeljuju za najbolja skupna i najbolja pojedinačna dostignuća ustanovama, udrugama i fizičkim osobama čije je sjedište odnosno prebivalište na području Primorsko-goranske županije, koje na manifestaciji državne ili međunarodne razine ostvare nagradu kao najuspješniji u kategoriji za koju su se natjecali. Najviše sredstava po 50.000 kuna dobili su Gradska knjižnica Rijeka za nacionalno priznanje „Knjižnica godine“ te Gradsko kazalište lutaka za nagrađene predstave i glumačka ostvarenja. Dodijeljene su i nagrade za postignuća na međunarodnoj razini, a pojedinačno najviše pripalo je Muškoj klapi Kastav za osvojeno prvo mjesto na međunarodnom susretu zborova u Engleskoj. Ukupno će za ove nagrade biti isplaćeno nešto više od 340.000 kuna


Pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan upoznao je prisutne i s novim europskim projektima: „Naša Regionalna energetska agencija je iz znanstveno-istraživačkog programa HORIZON dobila milijun kuna za zelenu tranziciju otoka.


To je samo nastavak aktivnosti, pošto smo lani za projekt izgradnje akumulatorskog postrojenja za solarnu elektranu na Unijama dobili oko 3,5 milijuna kuna, a očekujemo da bi se mogao realizirati do konca ove godine, odnosno početka iduće. Ovo je samo nastavak i dokaz opredjeljenja Županije na zelenu tranziciju, pogotovo kad govorimo o našim otočnim prostorima. HORIZON je jedan od najsloženijih i najcjenjenijih EU programa, čime je uspjeh naše Regionalne agencije još veći“ zaključio je Krpan.