Borba s virusom

Riječani za sada ne odbijaju AstraZenecu: Ovaj tjedan još dvije “masovke” s cijepljenjem u PGŽ-u

Barbara Čalušić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Odbijanja bi sigurno bilo više kad bismo jednostavno zvali ljude iz baze podataka koje liječnici obiteljske medicine nisu prethodno obavijestili o tome koje će cjepivo primit, kaže šef Zavoda za javno zdravstvo PGŽ-aRavnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije prof. dr. Vladimir Mićović kaže da se broj novih slučajeva među ukupno testiranima u PGŽ-u i početkom ovog tjedna zadržava na prošlotjednom udjelu od oko 23 posto.


– Prošlog tjedna PGŽ je bio na 23 posto udjela pozitivnih slučajeva od ukupno laboratorijski obrađenih testova, što znači da smo pali s udjela od 30 posto koliko smo u prosjeku bilježili u posljednjim dvama tjednima ožujka, a vrhunac smo dosegli s 37 posto udjela kada smo u jednom danu imali 611 pozitivnih slučajeva, objašnjava Mićović ističući kako je PGŽ i dalje vodeći po stopi testiranih građana.


Nažalost, prošli je tjedan zabilježio i visok prosječan broj umrlih, pa je tako dnevno u PGŽ-u zabilježeno po pet smrti od posljedica COVID-19, a tjedan prije je taj broj iznosio po tri smrtna slučaja u jednom danu.
U PGŽ-u su prvu dozu cjepiva primile 39.723 osobe dok je drugu dozu primilo njih 7.506. Kako kaže ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, sutra će u Sportskoj dvorani na Zametu ponovo biti organizirano masovno cijepljenje, a planira se cijepiti 3.000 osoba.


Ista akcija na istom mjestu ponovit će se i u subotu. Još se uvijek uglavnom cijepe građani koji se svrstavaju u skupinu koja pripada drugoj fazi cijepljenja, a to su osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici, no kako kaže Mićović, obavljaju se pripreme za prioritetne skupine građana iz treće faze koja će obuhvatiti mahom zdravu radnu populaciju.


– Krećemo prema prioritetnim skupiUtkrnama u trećoj fazi, kao što su nastavnici, pomorci, zaposleni u pravosuđu, medijima i hotelijerstvu, ističe Mićović.


Za razliku od Zagreba gdje je zabilježen velik broj odbijanja AstraZenecina cjepiva, Mićović tvrdi da takve situacije nisu zabilježene na cijepnim mjestima u PGŽ-u.


Razlog tomu je, kako kaže, što u PGŽ-u obiteljski liječnici pozivaju svoje pacijente na cijepljenje i unaprijed ih obavještavaju koje će cjepivo primiti.


– Odbijanja bi sigurno bilo više kad bismo jednostavno zvali ljude iz baze podataka koje liječnici obiteljske medicine nisu prethodno obavijestili o tome koje će cjepivo primiti. To rade naši liječnici, a ako ih pacijent odbije, oni zovu sljedećeg koji je na listi, što znači da nama na cjepnim mjestima ne slabi odaziv i ne događa se da nam netko odbija cijepljenje.


Naši se liječnici trude svojim pacijentima objasniti sve prednosti i rizike svih cjepiva pa tako i AstraZenecina koje zbog različitih stavova u različitim zemljama Europske unije izaziva pozornost i skepsu građana, kaže Mićović.