Donacija

PGŽ darovala riječkom MMSU skulpturu Mirka Zrinščaka ‘Reljef u drvu’

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej DrechslerRIJEKA Primorsko-goranska županija darovala je Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci skulpturu umjetnika Mirka Zrinščaka pod nazivom “Reljef u drvu” iz 1995. godine.


Na konferenciji za novinare u muzeju priređenoj tim povodom primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da ova skulptura dolazi na mjesto na koje i pripada. Ona se nalazila u ulaznom dijelu središnje zgrade PGŽ u Adamićevoj ulici u Rijeci, a nakon rekonstrukcije tog dijela utvrđeno je da se koncepcijski ne uklapa pa je odlučeno da je bolje da se daruje MMSU, nego da stoji spremljena u nekom prostoru u Županiji, rekao je Komadina.


Istaknuo je da PGŽ rado doprinosi kulturnom životu ovog kraja, s ciljem da se u kulturi što više zbiva i da se o njoj što više govori. Napomenuo je da se i u upravnim zgradama PGŽ, na zidovima po katovima nalaze izložene umjetnine posuđene iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, kojem je Županija osnivač.
Viša kustosica MMSU Ksenija Orelj navela je da su u fundusu ovog muzeja četiri skulpture i jedna skulpturalna cjelina Mirka Zrinščaka. Govoreći o skulpturi “Reljef u drvu”, Orelj je istaknula da je riječ o otvorenoj skulpturalnoj formi iz serijala od kojeg MMSU do sad nije imao primjerka u svojoj zbirci.


Naglasila je da ovaj rad, kao i druge Zrinščakove, odlikuje ručna strpljiva obrada materijala, poput drevnih tehnika obrade drva. Tekstura djeluje intuitivno, opuštajuće i meditativno i može podsjetiti na biljne ili životinjske oblike. U njoj kao da prepoznajemo neki praoblik, rekla je Orelj.


Na konferenciji za novinstvo na donaciji se zahvalio ravnatelj MMSU Slaven Tolj.


Slikar, grafičar i kipar Mirko Zrinščak rođen je u Voloskom 1953. godine. Osnivač je Centra za multimedijalna istraživanja Veprinac – Učka i Kolonije za pejzažno kiparstvo i fotografiju. Predstavljao je Hrvatsku, zajedno s još nekoliko umjetnika na Venecijanskom bijenalu 1995. godine.


Dobitnik je Nagrade Grada Rijeke (1996. godine) i odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1997. godine. Djela mu se nalaze u zbirkama Moderne galerije u zagrebu, MMSU u Rijeci i zbirkama domaćih i inozemnih kolekcionara.