Ususret europarlamentarnim izborima

PGS: Odvjetnica Ana Trošelj najbolje će zastupati vaše interese u Europi

Edi Prodan

Snimio VEDRAN KARUZA

Snimio VEDRAN KARUZA

Riječki maturanti u najvećoj mjeri od tog europskog tijela traže veći nadzor nad hrvatskom Vladom u provedbi i zaštiti ljudskih i demokratskih prava, dodala je Trošelj

Središte zanimanja mog rada u Europskom parlamentu bit će dvije tematske skupine. Prva je pojednostavljenje iznimno zamršenih pravnih procedura koje vladaju na toj razini odlučivanja, a slično je i u našoj, hrvatskoj praksi. Čemu silan broj zamršenih zakona i procedura ako su one neprovedive u praksi. Druga se odnosi na ekologiju, na jačanje odgovornosti prema okolišu. I tu je sličan problem. Imamo naime velik broj zakona kojima se regulira ta problematika, a da se oni nedovoljno dobro, ili nikako primjenjuju u praksi.
Istaknula je to Ana Trošelj, predsjednica riječkog Gradskog vijeća na konferenciji za novinare PGS-a, čija je potpredsjednica,  posvećenoj europarlamentarnim izborima. Trošelj je naime kandidatkinja PGS-a i velike koalicije od 12 stranaka i još niza regionalnih lista predviđenih IDS-om na izborima zakazanim za 9. lipnja. S obzirom da se nalazi na šestoj poziciji, svoj put u Europu potražit će putem preferencijalnih glasova.
– Kao bih dobila bolji uvid mladih generacija o tome što za njih predstavlja Europski parlament, provela sam među maturantima anketu. Oni su mi otkrili još jednu zanimljivu tematsku skupinu. Riječki maturanti u najvećoj mjeri od tog europskog tijela traže veći nadzor nad hrvatskom Vladom u provedbi i zaštiti ljudskih i demokratskih prava. Svakako da ću uzeti u obzir i ta razmišljanja uđem li u Europski parlament, dodala je Trošelj, izvan političkog okvira svog djelovanja i ugledna riječka odvjetnica.
Novinarima se obratila i Tea Mičić Badurina, zamjenica predsjednika PGS-a.
– Voljeli bismo da građani shvate važnost europskih izbora. Nije riječ o nečem nevažnom jer njihov je značaj jednak našim parlamentarnim izborima. Štoviše, 75 posto zakona koji se primjenjuju i kod nas, donose se u Europskom parlamentu. Upravo stoga itekako je važno tko nas i kako u Bruxellesu predstavlja. Stoga izađete na izbore te svakako dajte svoj glas Ani Trošelj koja će najbolje znati zastupati vaše interese, naglasila je Mičić Badurina.
Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić je pak pojasnio principe fair playa, koalicije liberalnih stranaka za europske izbore.
– Okupili smo se u koaliciju koja se zalaže za normalne, liberalne građanske političke principe i kao takvi želimo imati svoj klub u Europskom parlamentu. Ono za što se zalažemo, a i zbog toga smo okupili i nacionalne manjine, zalaganje je za brži ulazak naših susjeda u Europsku uniju. Stalno je i nastojanje, a svojim ga je radom u proteklom EP mandatu pokazao i nositelj naše liste Valter Flego, nastavak je rada na stavljanju u funkciju prometnih koridora, posebno željezničkih, zaključio je Vasilić.
Konferenciji za novinare PGS-a prisustvovali su i počasni predsjednik te stranke Nikola Ivaniš i politički tajnik Franjo Butorac.