Zajc

PGS nema dileme: Marin Blažević mora otići, podržat ćemo prijedlog Kazališnog vijeća

Davor Mandić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Tužili smo Marina Blaževića zato što je način na koji se obraća gradskim vijećnicima nezapamćen u Rijeci. I nitko se tom ponašanju nije suprotstavio, a mi jesmo, poručuje Nikola IvanišPGS je podnio privatnu tužbu protiv intendanta HNK-a Ivana pl. Zajca Marina Blaževića zbog kaznenog djela protiv časti i ugleda.


Prva je to takva tužba koju je podnijela ova politička stranka, kako je rečeno na riječkoj konferenciji za novinare, na kojoj su o aktualnostima u i oko Kazališta govorili Nikola Ivaniš, Tea Mičić Badurina i Ana Trošelj.


Ivaniš je rekao da je u 32 godine postojanja PGS-a u toj stranci snažno utkana tradicija NOB-a i antifašizma.
– Nitko nas u te 32 godine nije nazvao fašistima ili fašističkom strankom. I polemizirali smo s mnogima, ali nikad nitko nije tužio. Zašto sad?


Zato što je način na koji se Blažević obraća gradskim vijećnicima nezapamćen u Rijeci. I nitko se tom ponašanju nije suprotstavio, a mi jesmo, kroz podršku djelatnicima HNK-a i tome što su oni iskazivali u kontinuitetu zadnjih mjeseci.


On je Tei kazao da se služi gestapovskim metodama, a da gradonačelnik nije tada izašao za govornicu i rekao mu da se ispriča – rekao je Ivaniš, dodavši da je Blažević nakon toga još tri puta u medijima PGS prozvao fašističkom strankom, ili strankom koja se služi fašističkim metodama.


Prijedlog za razrješenje intendanta


– Naravno, radi se simboličkoj stvari, ali živimo u svijetu u kojem često nema odgovornosti za rečeno ili učinjeno, pa želimo pokazati da se može i odgovorati za ono što se javno kaže – rekao je Ivaniš, zaključivši da će novčana naknada koju će eventualno dobiti biti proslijeđena u dobrotvorne svrhe.Mičić Badurina je više govorila o predstojećoj sjednici Gradskog vijeća, zakazanoj za 22. rujna, a na kojoj će vijećnici raspravljati i o dvama zahtjevima za prijevremenim razrješenjem intendanta Blaževića, njegovim, i onim Kazališnog vijeća.


Ona smatra da je njegov zahtjev za razrješenjem bez presedana, jer je s odgodom od 15 mjeseci, i mišljenja je da bi vijećnci to trebali odbiti.


S druge strane, Kazališno vijeće je jednoglasno donijelo prijedlog za razrješenjem intendanta i PGS smatra da nema razloga da se taj prijedlog ne usvoji.


Carsko pravo ministrice


Mičić Badurina progovorila je i o najavi ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek da neće podržati eventualnu odluku Gradskog vijeća Grada Rijeke o opozivu intendanta, što je nazvala njezinim zakonskim, ali carskim pravom, upotrijebivši izraz kojim je bivši gradonačelnik Vojko Obersnel komentirao nepotvrđivanje istoga intendanta Blaževića od strane ministra Hasanbegovića.


– Neprihvatljivo je da ministrica najavljuje da neće prihvatiti takvu odluku, s obzirom na to da njezino ministarstvo nema osnivačkih prava i tek s pet posto sredstava financira Kazalište.


Ako ona misli Marinu Blaževiću dati bjanko podršku i ne saslušavši argumente i obrazloženja, onda neka MKM preuzme financiranje Kazališta – rekla je Mičić Badurina, poentiravši da Marin Blažević mora otići.