Investicija

Pet ponuda za obnovu državne ceste od Meje do čvora Oštrovica, radovi kreću ove jeseni

Sanja Gašpert

Najnižu cijenu ponudio je GP Krk, a javili su se i Kolektor CPG, Strabag, G.P.P. Mikić te Colas HrvatskaUkupno pet ponuda stiglo je na natječaj za izvođenje radova na rekonstrukciji 7,2 kilometra dugačke državne ceste DC501, između Čvora Oštrovica i Meje, potvrđeno je jučer iz Hrvatskih cesta. Najnižu cijenu, od 47,2 milijuna kuna (s uključenim PDV-om) ponudio je GP Krk, slijedi ponuda Kolektor CPG-a od 47,7 milijuna kuna, a treću najnižu cijenu ponudio je Strabag, s 48,6 milijuna kuna. Na natječaj su se javili još i G.P.P. Mikić, s ponudom od 51,1 milijun kuna, te Colas Hrvatska, s cijenom od 54,3 milijuna kuna.


Radovi na rekonstrukciji trebali bi, prema planu Hrvatskih cesta, započeti u rujnu ili listopadu ove godine, a rok za izvođenje je godinu i pol dana od uvođenja izvođača na gradilište. Projektom je predviđena obnova kolnika, potpornih zidova, bankina i ostalih dijelova ceste, uz djelomično proširenje kolnika, te ispravljanje zavoja za koje je utvrđeno da predstavljaju prijetnju sigurnom odvijanju prometa. Bit će obnovljen i sustav oborinske odvodnje, koji će u vodozaštitnom području na jednom dijelu ceste biti zatvorenog tipa, sa separatorima i sustavom ispuštanja pročišćene vode koji neće uzrokovati eroziju ili plavljenje okolnog područja. Javna rasvjeta na raskrižjima Meja i Lunga bit će obnovljena, odnosno postavljena javna rasvjeta, a u trup ceste bit će položena kabelska kanalizacija, uz vodoopskrbne instalacije.


Najviše razloga za zadovoljstvo ovim projektom imaju u Gradu Bakru, na čijem teritoriju se nalazi cesta koja će biti obnovljena, ali i izgrađen odvojak za buduću poslovnu zonu kraj Hreljina.
– Prezadovoljni smo što Hrvatske ceste nastavljaju projekt obnove ceste od Oštrovice do Meje, čime ćemo dobiti kvalitetniju cestovnu vezu s autocestom Rijeka – Zagreb. Prethodno smo, u suradnji s Hrvatskim cestama, izgradili kružni tok na Meji, a sada se rješava i pristup našoj budućoj poslovnoj zoni Lunga. Projektom je predviđena i ugradnja opskrbnog cjevovoda za poslovnu zonu, rekao je Klarić.