"Sram te bilo"

Performans umjetnice Nives Žarković u Rijeci: ‘Nasilje se ne smije skrivati pod tepih’

Slavica Kleva

Nives Žarković / Foto: D. ŠKOMRLJ

Nives Žarković / Foto: D. ŠKOMRLJ

Treba osvijestiti koliko skrivamo problem nasilja u društvu, kako se doslovno nasilje gura pod tepih i kontinuirano gaze ženska pravaRIJEKA – Mlada umjetnica Nives Žarković jučer je na Korzu izvela performans pod nazivom »Sram te i stid bilo« i njime još jednom ukazala da tolerancija na nasilje nad ženama mora biti nulta.


– Nedavno sam diplomirala na Likovnoj akademiji, Odsjeku za kiparstvo, trenutno sam zaposlena u Srednjoj školi za primijenjenu umjetnost, ali se oduvijek bavim osobnim temama, propitujem intimne dijelove naših života. Svijet je pun nasilja i smatram da ne smijemo zatvarati oči nad zlom, stoga i ovaj odgovor. Ako me pitate na koji način smanjiti nasilje, u prvom redu mislim da je to razgovor, pozivanje na ljubav, vraćanje čovjeku samopouzdanja i vjere u sebe. Uvijek se površinski bavimo nekim važnim stvarima pa je i ovaj crveni tepih odgovor na vaše pitanje, odgovara mlada umjetnica.


A crveni tepih jučer je postavljen na Korzu, po njemu su ispisane poruke kojima su vrijeđane i omalovažavane žene, dakako od svojih najbližih, uglavnom partnera. Te su poruke pune mržnje, ljutine, omalovažavanja, a još je tragičnija spoznaja da su to poruke žena koje su nasilje živjele, samo su anonimne.


Poruke s crvenog tepiha»Znala sam nalaziti boce alkohola skrivene na najluđim mjestima po kući i vrtu. Govorio je da sam ja kriva što pije, da sam mu uništila život i da se nada da ću brzo umrijeti. Znam da mi djeca zamjeraju što nisam ranije otišla i toga mi je najviše žao!« »Reći ću svima da se liječiš i da si zrela za psihijatriju!« »Kurvetino, droljo, samo bi se j…meni iza leđa! Tko ti je taj? Tko ti je poslao poruku? Tko te zove? S kim si razgovarala?« To su samo neke od jezivih poruka koje su žene podijelile na crvenom tepihu i na taj način u javnost odaslale svoju duboku intimu jer samo govoriti na glas o toj temi može ohrabriti bezimene žene na izlazak iz vrtloga pakla.

– Crvena boja simbolizira krv, ali i rane, stoga sam željela da naši sugrađani hodaju tepihom, simbolički pokazujem da se i rane mogu zaliječiti, ali istodobno šaljem poruku da se o takvim stvarima mora govoriti, a ne ih stavljati pod tepih, kaže nam umjetnica Žarković.


– Voljela bih da ljudi čitaju, malo razmisle kako se odnose jedan prema drugome, rane se mogu izbrisati, a ova lemilica kojom sam zapravo gravirala svaku izgovorenu nasilnu riječ, znači da ostaje trag tih rana koje žene duboko proživljavaju.


Nives Žarković

Nives Žarković rođena je 1994. u Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Sudjelovala je na raznim skupnim izložbama: 13. Trijenale hrvatskog kiparstva, Ispod crvenog plašta, Galerija Juraj Klović, Rijeka, Keramički laboratorij II, Izidor Kršnjavi Izložbeni centar, Zagreb, Galerija keramičkih laboratorija II, Juraj Klović, Rijeka, Umjetnost je ženskog roda, festival Mladi glumci u Rijeci. Sudjelovala je u Land Art projektu šetnice u Nacionalnom parku Risnjak. Izrađivala je nagrade za PRO.PR NAGRADE, ETNOFILm festival, Homo si teć. Od 2017. članica je HDLU-a Zagreb.  Na 12. natječaju za nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost 2019. godine proglašena je pobjednicom u kategoriji ‘Za mlade’ za svoj rad „Sram te i stid bilo“.

Tina Kovačić iz S.O.S. Rijeka, jedna od organizatorica događaja, potvrđuje kako o nasilju nad ženama treba progovarati svaki dan jer svačija egzistencija dolazi u pitanje, treba poručiti: niste same. Cilj ovog performansa je osvijestiti koliko zataškavamo problem nasilja u našem društvu, doslovno guramo nasilje pod tepih i kontinuirano gazimo ženska prava. I ove poruke ispisane na tepihu poručuju da se takvi događaju ne smiju stavljati pod tepih, a mi smo kao udruga uvijek tu, na telefonu, obratite nam se putem maila, tu smo da svakoj zlostavljanoj ženi pružimo i pravnu i psihološku pomoć, kazala je.