Zdrava prehrana

Pećinski osnovci dobili nutritivno bogat doručak

Ingrid Šestan Kučić

U zdrav početak dana uključili su se svi učenici, poslužene su im zobene pahuljice s kefirom, kruškom, bananom i cimetom po želji i dobro su reagirali na takav nutritivno bogat doručakRIJEKA – Do kraja ovog tjedna u osnovnim školama održava se prvi nacionalni Tjedan školskog doručka. Riječ je o aktivnosti koju provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta Živjeti zdravo s ciljem podizanja svijesti o važnosti nutritivno bogatog doručka za učenike. Doručak je za školarce najvažniji obrok u danu, a škole su mjesto gdje se svaki dan poslužuju tisuće doručaka. Iz tog razloga od ove godine svakog listopada, uoči Svjetskog dana hrane, obilježavat će se nacionalni Tjedan školskog doručka, čija je stručna voditeljica prof. dr. Sanja Musić Milanović.


Tijekom ovog tjedna škole će moći pokazati svoje programe doručaka u sklopu uzbudljivih natječaja i promotivnih aktivnosti. Nutricionistica zadužena za unapređenje školske prehrane u projektu Živjeti zdravo Ivana Šimić ističe da je vrijeme posvećeno doručku prilika da učenici dan započnu zdravim obrokom, ali i da steknu zdrave navike i pravilan odnos prema hrani, čime mogu aktivno utjecati na vlastito zdravlje u budućnosti, dok socijalna pedagoginja tima Helena Križan dodaje da uz zdravstvene dobrobiti, školski doručak ima mnogobrojne dokazane pozitivne učinke na razvoj djece.


Socijalne vještine


– Poznato nam je da školski doručak, osim na zdravlje, povoljno utječe na učenje, pamćenje i sposobnost koncentracije učenika, a onda i na uspjeh u školi. Međutim, školski doručak je i prilika za vježbanje i razvoj socijalnih vještina, kako s vršnjacima, tako i sa školskim osobljem. Baš kao i u obitelji, zajedničko okupljanje oko stola povezuje i zbližava učenike te time predstavlja neizostavan i važan dio školske svakodnevice, kazala je Križan.
Jedna od riječkih škola koja je jučer pravim zdravim doručkom obilježila prvi nacionalni Tjedan školskog doručka je OŠ Pećine, a u zdrav početak dana, kaže ravnateljica Jasna Vukonić Žunič, uključili su se svi učenici, bez obzira primaju li marendu u školi ili ne.


– Učenicima su poslužene zobene pahuljice s kefirom, kruškom, bananom i cimetom po želji i dobro su reagirali na takav nutritivno bogat doručak. Čak su stariji učenici bolje prihvatili takav doručak od prvašića. U projekt su se uključili i svi učitelji koji su prvi nastavni sat posvetili temi zdravog doručka i razgovarali s djecom o važnosti doručka i njegovom povoljnom učinku na zdravlje, kaže ravnateljica.


Ustanove i pojedinci


Na mrežnoj stranici projekta Živjeti zdravo nalaze se dodatne ideje za škole i roditelje, ali i niz materijala kojima se mogu koristiti učitelji i odgojno-obrazovni djelatnici, roditelji koji žele pronaći ideje za doručke te sama djeca, koja mogu iskoristiti različite edukativno-zabavne materijale. Obilježavanju školskog doručka pridružile su se mnogobrojne osnovne škole diljem Hrvatske, Društvo Naša djeca Zabok te glazbenica Ivanka Mazurkijević, chefica Nastasja Chiara Petrić i mnogi drugi gastroblogeri koji su putem svojih društvenih mreža podržali ovu inicijativu. Projekt Živjeti zdravo, u okviru kojeg se obilježava Tjedan školskog doručka, sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2022. godine.


Cilj je projekta unapređenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života.


Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može pridonijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti, koje su uzrok više od tri četvrtine smrti u Hrvatskoj.