100 dana kohabitacije

Parlamentarna većina u PGŽ nudi ruku suradnje županu Zlatku Komadini

Damir Cupać

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Marko Boras Mandić i suradnici očekuju demokratski iskorak u PGŽ-uPredsjednik Županijske skupštine PGŽ-a Marko Boras Mandić (Unija Kvarnera) s kolegama iz parlamentarne većine u županijskom predstavničkom tijelu, Most, Nezavisna lista Ive Rinčić, Akcija mladih, HDZ, osvrnuo se na prvih sto dana kohabitacije sa županom Zlatkom Komadinom, poručivši da parlamentarna većina želu voditi uključivu politiku.


– Od konstituirajuće sjednice nastupamo afirmativno i konstruktivno. Okupila nas je ideja da se Županijom može drugačije upravljati, a želimo voditi afirmativnu politiku.


Uveli smo veću razinu demokratičnosti što se vidjelo kod imenovanja u odbore Županijske skupštine jer smo omogućili svima zastupljenost, vidjelo se to kod izglasavanja rebalansa i izvršenja proračuna što smo podržali, naveo je Boras Mandić.
On je dodao da parlamentarna većina želi partnerski odnos s izvršnom vlašću, ali da i druga strana mora pokazati želju za uključivošću.


Foto Vedran Karuza


– Na početku uključivosti od strane izvršne vlasti nije bilo, ali mi smo napravili prvi korak i dokazali da želimo voditi afirmativnu politiku kada smo podržali rebalans i izvršenje proračuna.


Naše je mišljenje da bi na takav način trebao raditi parlament, a nadamo se da će izvršna vlast biti više uključiva. Razgovara se i to je veliki korak naprijed, ocijenio je Boras Mandić.


On je čestitao novim vijećnicima koji su izabrani na dopunskim izborima i koji će predstavljati u Županijskoj skupštini srpsku i talijansku nacionalnu manjinu.


– Pozivamo predstavnike nacionalnih manjina da budu svoji i da radom afirmiraju sve teme koje se tiču nacionalnih manjina, ali i svih građana te da ne budu brojevi u službi neke politike, poručio je Boras Mandić.


Da će najveći test uspješne kohabitacije biti izrada i prihvaćanje proračuna za sljedeću godinu, najavio je Josip Katalinić (Most).


– Želimo pružiti ruku suradnje izvršnoj vlasti i predložili smo da proračun za sljedeću godinu zajedno složimo. Znamo da je to posao izvršne vlasti, ali mislim i da mi kao parlamentarna većina imamo što reći na tu temu.


Odradili smo jednu radionicu u vezi s proračunom koja je bila kvalitetna. Očekujemo da se izvršna vlast drži dogovora i da na vrijeme dobijemo prvi nacrt proračuna te da nakon toga zajedno sjednemo kako bi ubacili u njega sve kvalitetne projekte.


Kao što nam je rečeno od 1,4 milijarde kuna, mi vijećnici možemo raspravljati o projektima koji su vrijedni do maksimalno 200 milijuna kuna, naveo je Katalinić.


Na pitanje na kojim će projektima inzistirati parlamentarna većina i jesu li postigli dogovor oko toga, Katalinić je odgovorio da ne može u ovom trenutku navesti ni jedan konkretan projekt jer se čeka prvi draft proračuna.


Sanjin Vrkić (HDZ) najavio je da će se ići u izmjene poslovnika o radu Županijske skupštine kako bi se podigli demokratski standardi, prije svega kada je riječ o raspravama i o aktualnom satu.


Iva Rinčić (Nezavisna lista) kazala je da će naglasak, kada je riječ o projektima, biti na onima koji su razvojni i povećavaju zaposlenost.