KD Čistoća

Novi riječki pametni spremnici za otpad imaju senzore i prešu, a za rad koriste sunčevu energiju

Ljiljana Hlača

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Opremljene su senzorima za popunjenost i prešom, stoga svaka od njih može primiti tri do četiri puta više smeća nego ona klasična. Za rad koriste sunčevu energiju.Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović i direktorica KD Čistoća Jasna Kukuljan su na Korzu predstavili nove komplete pametnih spremnika koji će se uskoro postaviti na području centra grada i to u Trpimirovoj ulici i na Rivi (na autobusnim postajama), na Gatu Karoline Riječke, na Trgu 111. brigade Hrvatske vojske te na Klobučarićevom trgu.


Riječ je o posudama čije je spomenuto društvo započelo s postavljanjem još prošle godine, s ciljem nadogradnje postojeće usluge prikupljanja otpada.


Govoreći o karakteristikama ove opreme, direktorica Kukuljan otkrila je da posude dolaze u paru odnosno da jedna služi za odlaganje miješanog komunalnog otpada, a druga za odlaganje vrijednih sirovina. Opremljene su senzorima za popunjenost i prešom, stoga svaka od njih može primiti tri do četiri puta više smeća nego ona klasična. Za rad koriste sunčevu energiju.
Nadalje, zanimljivo je i to da je riječ o opremi koja je zapravo unajmljena a to Društvo godišnje po kompletu košta 18 i pol tisuća kuna. No, usprkos ovom iznosu direktorica veli da je to isplatljivije nego da su spremnici zapravo u vlasništvu i time pod brigom poduzeća.


– Za nekih dva mjeseca stiže još 20 ovakvih kompleta, čime se završava prva faza opremanja pametnom tehnologijom za 32 lokacije, dalje je dodala Kukuljan otkrivajući da njihove vizuale potpisuju riječki umjetnici, a to su: Biciklistica autorice Tine Radosavljević; Dizalice autorice Ariane Sušanj; Octopus autorice Hane Dutina; Reciklirajmo u gradu koji teče autorice Nore Vlaše i Voli svoj grad – misli zeleno autorice Mirte Tomulić.
Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo što se nastavlja i razvija postavljanje ovakvih posuda po gradu, što komunalna društva primjenjuju suvremenu tehnologiju u svom radu, a što potvrđuje i nagrada koju je Grad Rijeka dobio a radi se o spremnosti za digitalnu tranziciju. Po njemu nastavak je to na selekciji otpada koja je u Rijeci došla na nekih 20 posto te je izrazio nadu u kontekstu postizanja da Rijeka bude čišća i urednija, osobito što se u posljednje vrijeme zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata i konzumacije pića na javnim mjestima stvara smeće po gradu.


Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN


Od 2013. do 2018. godine KD Čistoća na svom je području djelovanja postavila oko 8.800 spremnika za odvojeno prikupljanje papira, staklene, metalne, višeslojne i plastične ambalaže, tekstila te kompostera za biootpad od čega više od polovice na području grada Rijeke. Uskoro će se započeti s dijeljenjem još 19.000 spremnika domaćinstvima za individualno korištenje, a sve to bi se trebalo odraziti na naše odvajanje i brigu oko smeća.