Panel rasprava

Pametna rješenja mogu postati brend PGŽ-a, evo kako to ostvariti

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Reuters

Foto Reuters

Ova kriza s Covidom pokazuje u kojoj mjeri tehnologija pomaže da se teškoće koje je donijela puno lakše prebrode uz pomoć novih tehnologija, kaže Medved.“Projekti pametnih i održivih gradova u novoj financijskoj perspektivi EU-a 2021.-2027.” naziv je virtualne panel rasprave koju je organizirala Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije (RRA PGŽ), u sklopu informativno-edukativne kampanje “Dani otvorenih vrata EU projekata” Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a.


Predstavljene su glavne smjernice o prioritetnim ulaganjima EU-a te projekti pametnih i održivih gradova u novoj višegodišnjoj financijskoj perspektivi, a bilo je riječi o pametnim gradovima, ulozi EU-a u poticanju smart rješenja, te kako osigurati projekte koji će našim gradovima omogućiti prelazak na pametnu i održivu budućnostdr.


Na raspravi su govorili Damir Juričić, zamjenik predstojnika Centra za podršku pametnim i održivim gradovima Sveučilišta u Rijeci, Damir Medved, Manager New Area Sales Ericsson Nikola Tesla, te Vedran Kružić, ravnatelj RRA PGŽ-a.
Medved je ukazao na činjenicu da Hrvatska u ovom trenutku ima veliki broj kompanija koje su na svjetskoj razini, te omogućavaju da se najnovija tehnološka rešenja implementiraju u konkretne projekte.


Vezano za okvir EU-a, napomenuo je da smo do sada imali situaciju u kojoj je veliki dio projekata bio infrastrukturne prirode, međutim, kaže, nova inicijativa EU-a, pogotovo sve što je povezano sa zelenim projektima, omogućava da se svi postojeći projekti, ali i novi, obogate novim tehnologijama, kako bismo na kraju dobili puno efikasnija rješenja.


Ono što će, veli, obilježiti, odnosno već obilježava našu svakodnevnicu je pojava tehnologija poput umjetne inteligencije (AI), 5G mreže, ali i interneta stvari (IoT). Kaže da to nisu potpuno nove tehnologije, primjerice AI seže još iz 50-ih godina, ali sada imaju praktičnu zrelost i upotrebljivost, i mogu se efikasno ugraditi u projekte o kojima danas razmišljamo.


– Ova kriza s Covidom pokazuje u kojoj mjeri tehnologija pomaže da se teškoće koje je donijela puno lakše prebrode uz pomoć novih tehnologija, kaže Medved.


Veli da 5G i AI sudjeluju u svim aspektima života, od naprednih mobilnih mreža, automobilske industrije, proizvodnje, komunalija, zdravlja, te predstoji daljnja evolucjia primjene na tim područjima.


– Što se financija tiče, čuli smo da postoje različiti izvori financiranja, uz EU i drugi, no i tehnologija je na raspolaganju, i treba samo imati hrabrosti za krenuti dalje, zaključio je Medved.


Kružić je rekao da se mnoga pametna i održiva rješenja nalaze u temeljima Europskog zelenog plana.


One zemlje koje će uspješno koristiti sredstva koja su nam na raspolaganju su i one koji će biti pobjednice idućih deset godina novog financijskog razdoblja. Ukazao je na napredak koji je PGŽ do sada ostvarila na području pametnih rješenja te zaključio da upravo ona mogu postati brend naše regije i gospodarstva, te dobar izvozni proizvod.