Nedostaje jedna suglasnost

Sve stalo zbog žalbe vlasnice parcele od 14 kvadrata. Gradnja rotora do riječke bolnice riješit će se – izvlaštenjem

Marinko Glavan

Snimio: Mateo Levak

Snimio: Mateo Levak

Ministarstvo pravosuđa i uprave već godinu dana nije donijelo rješenje u slučaju žalbe vlasnice zemljišta od 14 četvornih metara, zbog koje bi u pitanje mogla doći izgradnja adekvatnog pristupa za novu bolničku zgraduRIJEKA  Nakon što je na sjednici Gradskog vijeća krajem prošlog mjeseca objavljeno kako bi projekt pristupne ceste za novu riječku bolnicu na Sušaku mogao kasniti zbog neriješenog izvlaštenja 14 četvornih metara zemljišta potrebnih za gradnju kružnog toka na križanju ulica Tome Strižića i Vjekoslava Dukića, zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski najavljuje da će problem, ne riješi li ga resorno ministarstvo, najvjerojatnije biti riješen prijevremenim stupanjem u posjed, prema Zakonu o izvlaštenju i određivanju naknade.


Palčevski je, podsjećamo, prije nešto manje od mjesec dana, na sjednici Gradskog vijeća, nakon što je postavljeno pitanje izgradnje pristupne ceste, najavio da će sjediti pred vratima resornog ministarstva (prema zakonu to bi bilo Ministarstvo pravosuđa i uprave, op.a.) koje već godinu dana nije donijelo rješenje u ovom slučaju, sve dok se ne riješi žalba vlasnice zemljišta od 14 četvornih metara zbog koje bi u pitanje mogla doći izgradnja adekvatnog pristupa za novu bolničku zgradu.


Žalba prije ponude


S Palčevskim smo razgovarali na »mjestu radnje«, raskrižju Strižićeve i Dukićeve koje bi, prema prometnom rješenju pristupa novoj bolnici, trebalo biti pretvoreno u kružni tok. Zamjenik gradonačelnika kaže da cijeli projekt stoji zbog 14 kvadrata čija vlasnica je izjavila žalbu na projekt, a resorno ministarstvo već godinu dana nije donijelo odluku o ovom slučaju.


Kraj građevinskih radova očekuje se u proljeće 2022. godine, a useljenje je planirano za jesen 2022. / Foto M. GRACIN

Kraj građevinskih radova očekuje se u proljeće 2022. godine, a useljenje je planirano za jesen 2022. / Foto M. GRACIN

– Sa svim ostalim vlasnicima zemljišta postignut je dogovor, no vlasnica ovih 14 metara kvadratnih odbila je rješenje projekta, prije nego što smo joj uopće poslali ponudu za otkup. Riječ je o nerazvrstanim prometnicama koje su pod nadležnošću Grada Rijeke i mi na sve načine pokušavamo ubrzati rješenje ovog problema, iako, moram priznati da mi nije jasan motiv vlasnice koja se žalila prije nego što je uopće dobila ponudu za otkup svojih 14 četvornih metara. Riječ je o projektu bolnice, dakle objektu za dobrobit svih građana, a je li ovdje riječ o pokušaju da se pokuša izvući nerealno visoka cijena za zemljište ili nečemu drugom, zaista ne znam, budući da o cijeni nismo stigli niti pregovarati, iako je sudski vještak izradio procjenu vrijednosti zemljišta u skladu s tržišnim cijenama, kaže Palčevski.


Javni interes


Na naše pitanje hoće li i kada doista »kampirati« pred Ministarstvom, odgovara kako ni rješenje Ministarstva ne bi jamčilo rješenje problema.


– Možemo čekati rješenje drugostupanjskog tijela, no u tom slučaju postoji mogućnost da vlasnica podnese upravnu tužbu ili žalbu, ako je žalba dopuštena u ovom predmetu, što bi značilo čekanje pravomoćne odluke upravnog suda ili Visokog upravnog suda, što može trajati nekoliko godina, kaže Palčevski, dodajući da će u Gradu ipak još kraće vrijeme, do konca mjeseca, pričekati odluku Ministarstva, kao i reakciju vlasnice, ali nakon isteka tog roka najvjerojatnije će pokrenuti postupak prijevremenog stupanja u posjed nekretnine, u tijeku postupka izvlaštenja, kaže Palčevski.


Grad će još do kraja mjeseca pričekati odluku Ministarstva te reakciju vlasnice / Snimio Mateo LEVAK

Grad će još do kraja mjeseca pričekati odluku Ministarstva te reakciju vlasnice / Snimio Mateo LEVAK


 


– U tom slučaju Grad mora Ministarstvu dostaviti zahtjev, kao i dokaz da je vlasniku isplaćena sporazumno utvrđena naknada i to na poseban račun koji će otvoriti nadležno tijelo. Ukoliko naknada ne bude sporazumno utvrđena, to, prema tumačenju gradskih pravnika, ne odgađa izvršenje izvlaštenja, već se naknada utvrđuje u nastavku postupka te će Grad vlasnici isplatiti eventualnu razliku, ukoliko razlika bude utvrđena u korist vlasnice. Pritom je potrebno dokazati postojanje opravdanog interesa, odnosno vjerojatnost nastupanja značajne štete, no u ovom je slučaju evidentno da je riječ o javnom interesu, s obzirom da se radi o pristupu KBC-u i da postoji vjerojatnost značajne štete ako se pristup ne izvede na vrijeme, kaže Palčevski, dodajući kako se sve skupa moglo izbjeći da je resorno ministarstvo donijelo odluku na vrijeme, umjesto da predmet već gotovo godinu dana leži u ladici.