Plakete HGK-a

Ovo su bile najbolje tvrtke u PGŽ-u u pandemijskoj godini. Zlatne kune JGL-u, Metisu i ETS-u

Aneli Dragojević Mijatović

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

HGK Županijska komora Rijeka posthumno dodjeluje plaketu Zlatna kuna za životno djelo pok. Nikoli Turčiću-Mikiću, koju je preuzeo sin, Nikola TurčićRIJEKA – Dobitnici plakete Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore (HGK) Županijske komore Rijeka za najbolje veliko, srednje i malo trgovačko društvo iz Primorsko-goranske županije za 2020. godinu su, u kategoriji velikih trgovačkih društava JGL d.d. Rijeka, u kategoriji srednjih trgovačkih društava Metis d.d. Kukuljanovo, te u kategoriji malih trgovačkih društava ETS d.o.o. Čavle. HGK Županijska komora Rijeka postumno je dodijelila plaketu Zlatna kuna za životno djelo pok. Nikoli Turčiću-Mikiću.


Plakete su svečano dodijeljene jučer u HGK-u Rijeka. Pritom je ispred tvrtke ETS nagradu preuzeo član Uprave Elvis Križić, u ime tvrtke Metis nagradu je preuzela Tajana Tomašević, predsjednica Uprave, a ispred JGL-a nagradu je preuzeo Ivo Usmiani, predsjednik upravnog odbora tvrtke. Nagradu pok. Nikoli Turčiću-Mikiću, koja je dodijeljena postumno, preuzeo je njegov sin, Nikola Turčić. Usmiani se potom obratio u ime svih tvrtki koje su dobile priznanja, te nominiranih. Rekao je da rezultat koji je postignut u 2020., napornoj te izuzetno kompleksnoj i teškoj godini, govori o uspješnosti kompanija.


Četiri kategorije


– Pandemija koronavirusa utjecala je na sve. Natjerala nas je na preispitivanje planova, modela i strategija. To je razlog više da se osjećamo počašćeni da smo u 2020. dobili nagrade. Pokazali smo snalažljivost, spremnost, agilnost i žilavost, i iskrene čestitke svim dobitnicima, nominiranima i svima koji su uspjeli opstati na tržištu, kazao je Usmiani. Prof. dr. Heri Bezić, predsjednik riječke Komore, kazao je da se Zlatna kuna dodjeljuje za najuspješnije tvrtke u županiji, a onda i na nacionalnom nivou.
– Dobitnici se izabiru po rezultatima poslovanja određene firme u određenoj godini. Godina 2020. bila je iznimno teška za cijelo gospodarstvo, posebno za gospodarstvo naše županije. Bila je teška naročito za sektor hotelijerstva i turizma koji je ostvario veliki podbačaj. Naravno, tome su kumovali objektivni razlozi. Nije bilo lako njima, niti ikome drugome, i time su ovi uspjesi koje su ostvarili naši dobitnici još veći. Čestitam, i želio bih da mogućnost koja nam je pred vratima, financiranja razvoja kroz EU-fondove, iskoristimo što je moguće bolje, poručio je Bezić. Potom se i dodatno osvrnuo na gospodarsku situaciju.


– Kad bolje analizirate podatke u gospodarstvu, onda vidite da je gospodarstvu ove županije potrebna tehnološka obnova. Mislim da možemo sredstva iz EU-a iskoristiti upravo da bismo mogli primijeniti postavke industrije 4.0, digitalizaciju i robotizaciju. Naime, neke županije, koje tradicionalno nisu bile industrijske kao naša, su nas prestigle, i tu se moramo zamisliti, i kao Komora i svi zajedno, radimo li dobro i što nam je za napraviti u narednom periodu, poručio je Bezić. Kaže i da ako ne budemo imali dovoljno projekata, da se boji da nećemo moći prikupiti ta sredstva i postići ciljeve. Sandra Krpan, zamjenica riječkog gradonačelnika, uputila je dobitnicima čestitke, dodavši da riječko i županijsko gospodarstvo čini još mnogo tvrtki koje godinama rade, opstaju na tržištu i time doprinose razvoju našeg kraja.


Opravdani optimizam


– Prošla je godina bila izuzetno zahtjevna, i financijski i logistički, međutim, ekonomski pokazatelji koji se odnose na prvih šest mjeseci ove godine ukazuju na blagi oporavak, što nas sve veseli. Postoji dakle opravdani optimizam da će riječki poduzetnici u 2021. ostvariti znatno bolje rezultate, poručila je Krpan, te podsjetila na mjere pomoći za očuvanje radnih mjesta, nacionalne i na razini Grada. Vojko Braut, zamjenik primorsko-goranskog župana, također je čestitao gospodarstvenicima koji su, kaže, i u ovim pandemijskim uvjetima pokazali sposobnost, izdržljivost i inovativnost, te uspjeli održati poslovanje


– Zahvaljujući upravo njima PGŽ po većini ekonomskih pokazatelja spada u društvo najrazvijenijih hrvatskih županija i među tri je županije koje u državni proračun godišnje uplaćuju znatno više nego nam se vrati. Među vodećim smo regijama po broju aktivnih poduzetnika i zaposlenih u privatnom sektoru, rastu prihoda i neto dobiti poduzetnika, kao i visini stranih ulaganja. Prepoznati smo kao regija poželjna i sigurna za život, otvorena i tolerantna, poticajnog okruženja za poduzetnike i investicije, rekao je Braut, podsjetivši i na brojne aktivnosti regionalne samouprave.


Svi nominirani


U kategoriji velikih trgovačkih društava, uz dobitnika JGL, bili su nominirani i GP Krk te Plodine. U kategoriji srednjih trgovačkih društava, uz dobitnika Metis, bili su nominirani i Jadranska vrata te Montelektro iz Kastva. U kategoriji malih trgovačkih društava, uz dobitnika ETS iz Čavala, bili su nominirani i SL Mont i Vard Design Liburna, oboje iz Rijeke.