Dragocjena poruka s ISS-a

Ovo je stvarno precool: Peek&Pokeu stigla razglednica iz svemira!

Ivana Kocijan

Pozdrav s Međunarodne svemirske postaje

Pozdrav s Međunarodne svemirske postaje

Ruski kozmonaut Aleksey Nikolayevich Ovchinin ljubitelj je računala i riječkog muzeja koji brižljivo čuva svu tu tehnologiju koja nam je omogućila i putovanja u svemir. S obzirom na neočekivanu, fantastičnu poruku iz svemira, izgleda da Peek&Poke nije samo najbolje ocijenjena riječka atrakcija od korisnika Trip Advisora, već i od astronautaRIJEKA Riječki Muzej računala Peek&Poke dobio je najljepšu moguću razglednicu: posebno ispisan pozdrav s Međunarodne svemirske postaje (ISS – International Space Station).


Naime, ruski kozmonaut Aleksey Nikolayevich Ovchinin ljubitelj je računala i riječkog muzeja koji brižljivo čuva svu tu tehnologiju koja nam je omogućila i putovanja u svemir. S obzirom na neočekivanu, fantastičnu poruku iz svemira, izgleda da Peek&Poke nije samo najbolje ocijenjena riječka atrakcija od korisnika Trip Advisora, već i od astronauta.


Trenutnu posadu ISS-a čini šestero članova: Christina Koch, Aleksey Ovchinin, Nick Hauge, Andrew Morgan, Alexander Skvortsov i Luca Parmitano koji Zemlju prelete svake 92 minute brzinom većom od 27.000 km na sat.


Edukacija o astrofizici
Sklonost astronauta riječkom muzeju ne čudi. Naime, od samog osnutka prije dvanaest godina, Muzej računala Peek&Poke prati i educira ne samo o informatici, već i o astrofizici i svemirskim istraživanjima.


Zahvaljujući vrijednoj ekipi iz riječkoj muzeja, bilo je tamo različitih programa poput događanja »[email protected]« posvećenog čovjekovu osvajanju Mjeseca, do postavljanja sobe »The Voyager Room« u kojoj se moglo naučiti sve o svemirskoj sondi Voyager i pogledati repliku poznate zlatne »razglednice« našeg planeta, sve do predavanja astronoma Korada Korlevića i fizičara Ive Orlića.


Tu je i suradnja s Astronomskim centrom Rijeka, a i mnogo manjih događanja koja su bila odlično primljena, poput degustacije originalne NASA-ine hrane za astronaute ili prezentacije edukativne igre »Sunčica u svemiru«.


Entuzijazam nema granica 


Mnogi pamte i kada je muzej povodom godine 2010. Odiseje u svemiru na riječki Korzo instalirao legendarni crni monolit poput onog u tom filmskom klasiku.


Dvije godine kasnije ljubiteljima znanstvene fantastike priuštio je mogućnost pogledati pravu Klingonsku operu u dvorani HKD-a, a 2017. u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejem Hrvatskog primorja organizirao veliku izložbu »Povratak na Mjesec« uz izdvojenu istoimenu izložbu na riječkom Korzu.


Nedavno su Peek&Poke kao svoju polaznu točku odabrali i najbolji astrofizičari svijeta koji su se u Rijeci okupili na skupu povodom izgradnje LST-a (Large Scale Telescope), najvećeg teleskopa na svijetu.


– Entuzijazam nema granica! Dvanaest godina klincima potičemo tehnološku znatiželju, trudimo se usmjeriti ih k znanju, informatici, robotici i astrofizici. Od »[email protected]« do »Povratka na Mjesec« naša ljubav za edukacijom dobila je podršku i iz svemira! Hvala Alekseyu Ovchininu na ISS-u, poručuju iz Peek&Pokea dodavši kako su do astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji došli zahvaljujući Hrvatima koji rade u NASA-i.


Kao što se kamenje s Mjeseca čuva u velikim muzejima, tako će i mali Peek&Poke sačuvati ovaj svemirski ispis kao inspiraciju i motivaciju mladima da se uz entuzijazam, učenje i upornost sve može ostvariti. U muzeju nam kažu da će i dalje pripremati zanimljiva događanja, izložbe i radionice za mlade.