Prva vožnja

Ovo je novi riječki prigradski vlak, vozit će od Rijeke do Permana, a može juriti 160 km/h

Portal Novi list, Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Ima kapacitet od 133 sjedeća i 372 stajaća mjesta. Od Rijeka do Permana vozit će od ponedjeljka do petka, a vikendom između Rijeke i OgulinaNovi elektromotorni vlak koji postiže brzinu od 160 kilometara na sat povezivat će šire područje Rijeke, a danas je svečano pušten u promet. Riječ je o prvom od sveukupno 33 novih vlakova koje Končar – Električna vozila isporučuju HŽ putničkom prijevozu.


Novi vlak je namijenjen za gradsko-prigradski promet na riječkom području te će voziti od Rijeke do Permana od ponedjeljka do petka, a tijekom vikenda između Rijeke i Ogulina.

Ima kapacitet od 133 sjedeća i 372 stajaća mjesta.  Opremljen je rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima, prostorom za bicikle, a kompletan putnički prostor je pod videonadzorom.


Foto galerija: Prva vožnja novog riječkog prigradskog električnog vlaka Foto: Sergej Drechsler


Uz vizualne i audionajave kolodvora i stajališta, putnicima u vlaku omogućen je besplatan pristup internetu (WiFi).


Vlak od 5,5 milijuna eura


Svaki vlak vrijedan je oko 5,5 milijuna eura, a ukupna vrijednost nabavke svih 33 vlaka je oko 1,3 milijardu kuna. Iz EU sredstava se financira 21 vlak, a ostatak uz pomoć EUROFIMA-e i IBRD-a.


Uz unaprjeđenje kvalitete usluge, uvođenje u promet novoga elektromotornog vlaka rezultirat će nižim operativnim troškovima i smanjenjem onečišćenja okoliša, uvjereni su u HŽ putničkom prijevozu i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.


Upravo je ministar Oleg Butković sudjelovao na svečanosti u povodu puštanja u promet novog elektromotornog vlaka. Uz ministra, na svečanosti su sudjelovali Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, Goran Palčevski, zamjenik gradonačelnika Rijeke, Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza te Josip Ninić, predsjednik Uprave Končar – Električnih vozila.Prva vožnja danas je za uzvanike organizirana na relaciji Rijeka-Permani-Rijeka.


Pokrenute investicije u željeznicu


Butković je rekao da su pokrenute investicije u željezničku infrastrukturu, budući je autocestovna infrastruktura uglavnom izgrađena.


“Najveće zračne luke Zagreb, Dubrovnik i Split smo uglavnom obnovili i izgradili te slijedi snažno ulaganje u željezničku infrastrukturu, nove pruge i dionice, nabavku novih vlakova, kako bi taj sustav bio moderan i održiv, što u ovom trenutku nije,” rekao je.


Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić rekao je da linija od Rijeke do Permana postoji od 2018., a sufinanciraju je i lokalne vlasti, kako bi se potaknulo putovanje na toj liniji i smanjilo korištenje osobnih automobila.Predsjednik Uprave Končar – Električnih vozila Josip Ninić kazao je da će HŽ Putničkom projevozu do 2023. biti isporučena 33 vlaka, od kojih će 17 biti za gradski i prigradski promet te 16 za regionalni promet.


Ponosni na domaći proizvod


Riječ je o domaćem proizvodu i ponosni smo na njega, naveo je i naglasio da se radi i na razvoju novih proizvoda, odnosno hibridnih, elektrobaterijskih i baterijskih vlakova, ekološki prihvatljivih, koja će povećati kvalitetu prijevoza.


Do sada je Končar isporučio HŽ Putničkom prijevozu, kroz više ugovora, 28 vlakova. Prototipi vlakova su isporučeni još 2011., a 2014. su potpisani ugovori za 32 elektromotorna i 12 dizel električnih vlakova.Kad isporučimo sve ugovorene vlakove, bit će ih 67 u floti HŽ Putničkog projevoza, rekao je Ninić.


Što s nizinskom prugom?


Na novinarsko pitanje o nizinskoj prugi, ministar je rekao da će HŽ Infrastruktura uskoro donijeti odluku za prvu dionicu Hrvatski Leskovac-Karlovac.


“Pregledava se dokumentacija, odluka o odabiru će se donijeti, teško je reći hoće li biti žalbi, vjerujem da hoće, no, nadam se da će se taj postupak što prije završiti,” kazao je.


Dodao je da će se Zagreb i mađarsku granicu spojiti do kraja 2023. tj. počekom 2024., a dio od Zagreba do Rijeke planira se završiti do 2030.“Za nastavak se izrađuje projektna i studijska dokumentacija, to ide svome kraju i mi ćemo sve to aplicirati prema fondovima EU u sljedećem operativnom razdoblju, s ciljem da prugu završimo do 2030.


Paralelno s time, HŽ Infrastruktura radi dokumentaciju za gradsku prugu Škrljevo – Rijeka -Jurdani, projekt vrijedan 350 milijuna eura, a i tu ćemo prugu aplicirati prema EU fondovima,” naglasio je ministar.


Hoće li napraviti stajalište kod Teatra Fenice?


Na upit o mogućem stajalištu u središtu Rijeke, kod Teatra Fenice, Butković je rekao da se o tome razgovara, da će se to nastojati to prije riješiti kako bi vlak mogao stati i na toj stanici.


Na pitanje o problemu zaštićenih životinjskih vrsta na dionici nizinske pruge, Butković je odgovorio da se, gradeći velike infrastrukturne projekte, mora voditi računa o održivom razvoju i zaštiti okoliša te da će se izazov u vezi šišmiša nastojati s kolegama iz Ministarstva zaštite okoliša riještii što prije.Na upit o sudbini stanovnika Ilovika, ako se luka Mrtvaška zbog radova zatvori na 22 mjeseca, Butković je rekao da je to projekt Županijske lučke uprave.


“Ako želimo izgraditi ovu luku, iskoristiti 80 milijuna kuna bespovratnih sredstava, onda moramo svi biti razumni, vidjeti što je najbolje da što prije završimo izgradnju.


Ako postoji nerješiv problem, a smatram da su rješivi, onda ćemo raskinuti ugovor i graditi luku na nekom drugom mjestu.


Nama je interes da se to završi, mi smo odobrili sredstva i želimo pomoći da to ide svom kraju. Ako to nije moguće, postoje druge luke koje čekaju,” zaključio je Butković.