Dovršava se sanacija

Ovo je cijev koja je “pukla” i ostavila brojne Riječane bez vode. Proizvedena je u Austro-Ugarskoj

Portal Novi list

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

"Krivac" za to što su mnogi Riječani cijelog dana bili bez vode krije se u vodovodnoj cijevi proizvedenoj još u vrijeme Austro-Ugarske monarhije.Radnici koje je angažirao KD ViK upravo dovršavaju zamjenu vodovodne cijevi, čije je puknuće bez vode rano jutros ostavilo stanovnike u više riječkih ulica.


Noćas oko 2:00 sata nastupilo je puknuće na lokaciji ispred Guvernerove palače. Od tada je u većem broju ulica u centru grada uspostavljena vodoopskrba.

Iz vodoopskrbnog cjevovoda do čijeg je puknuća došlo opskrbljuje se zapadni dio centra grada Rijeke (zona do Novog lista).


Bez vode su ostali svi stanovnici sljedećih riječkih ulica: Ulica Ivana Rendića, Ulica Ive Marinkovića, Ulica Ljudevita Matešića, Ulica Moše Albaharija, Pomerio, Prolaz Marije Krucifikse Kozulić, Ulica Senjskih uskoka, Ulica Slaviše Vajnera, Studentska ulica i Trg Republike Hrvatske.Korisnicima koji su tijekom dana bili bez vode na raspolaganju su tri autocisterne: jedna se nalazi kraj parka na Pomeriu, druga u Ulici Moše Albaharija, dok treća kruži područjem bez vode, priopćeno je iz ViK-a.Očekuje se, barem je tako ranije bilo najavljeno, da će kvar biti uklonjen do 17 sati.


Kako se može vidjeti na fotografijama Sergeja Drechslera s lica mjesta “krivac” za to što su mnogi Riječani cijelog dana bili bez vode krije se u vodovodnoj cijevi proizvedenoj još u vrijeme Austro-Ugarske monarhije.Na cijevi, naime, stoji naziv Hisnyoviz. U vrijeme KuK monarhije ovo se mjesto nalazilo u mađarskom dijelu Austro-Ugarske, a smješteno je u današnjoj Slovačkoj.Danas nosi naziv Chyžné, a u vrijeme dok se mjesto zvalo Hisnyoviz, ondje je djelovala ljevaonica u kojoj su se proizvodile cijevi, ali i peći, kojih se dan-danas još uvijek zna naći u nekim hrvatskim kućanstvima.Valja reći su one Hisnyoviz peći koje i danas rade prošle temeljnu restauraciju, dok to, naravno, nije bio slučaj s vodovodnom cijevi istog proizvođača, postavljenoj u Rijeci u vrijeme mađarske vladavine gradom.


Ne bi nas čudilo da se na koncu ispostavi da se cijev jednostavno raspala od starosti. Njeno stanje pogledajte na priloženim fotografijama Sergeja Drechslera.Sreća je u nesreći što je do puknuća došlo u noći sa subote na nedjelju.


Da se dogodilo samo dan kasnije u Rijeci bi neminovno nastao ogroman prometni kolaps.


Tko zna bi li se radovi i zamjena cijevi uspjeli obaviti tijekom samo jednog dana.