Primanje

Ovi maturanti iz PGŽ među najboljima su u Hrvatskoj, jedan umjesto faksa odabrao rad u obiteljskoj firmi

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

PGŽ ih je nagradila darovnom karticom u iznosu od 1.500 kuna, koju mogu iskoristiti u Školskoj knjiziNikola Colnar, Mario Ružić, Boris Španić, David Vodopija, Diana Marković, Antonio Mataija, Daniel Pleše i Laura Tomičić iz Primorsko-goranske županije, među najboljih su 96, sada već bivših, maturanata Republike Hrvatske, koji su na ispitima državne mature postigli izvrsne rezultate.


Tim povodom u sjedištu Primorsko-goranske županije održan je prijem na kojem su im na sjajnim rezultatima čestitali župan Zlatko Komadina i resorna pročelnica Edita Stilin, uručivši im prigodne darove Primorsko-goranske županije – darovnu karticu u iznosu 1.500 kuna koju mogu iskoristiti u Školskoj knjizi.

– Iskrene čestitke jer ste pokazali zavidne rezultate i među najboljima ste u Hrvatskoj. Vi ste reprezentacija Primorsko-goranske županije, a mi se uvijek trudimo primijetiti, čestitati, zahvaliti i nagraditi one koji postignu najbolje rezultate u procesu svog školovanja, rekao je župan Komadina.


Čestitke je najboljim maturantima s područja PGŽ-a uputila i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ-a Edita Stilin.


– Kao osnivači srednjih škola trudimo se napraviti puno stvari koje možda ne primijetite, a da vam budu na usluzi. Od opremanja škola, njihovog održavanja do pomoći profesorima.


No to vrijeme je iza vas, vi ste briljirali i od 1.989 učenika iz Primorsko-goranske županije, vas osmero ste najjači, istaknula je pročelnica Stilin i izrazila ponos da su izvanredne rezultate postigli, kako gimnazijalci, tako i učenici strukovnih škola.


Naime, najboljih osmero maturanata s područja PGŽ-a dolazi iz Gimnazije Andrije Mohorovičića, Sušačke gimnazije, Ekonomske, Glazbene i Tehničke škole.Složni su maturanti da su za njihov uspjeh zaslužne i škole, za koje kažu da su ih dobro pripremile, a na upit o nastavku obrazovanja, budući brucoši otkrili su kako će srednjoškolske klupe Prve sušačke hrvatske gimnazije i Gimnazije Andrije Mohorovičića te Ekonomske, Glazbene i Tehničke škole, njih četvero zamijeniti onima na Fakultetu za elektrotehniku i računalstvo u Zagrebu, potom na Ekonomskom i Tehničkom fakultetu u Rijeci te na Glazbenoj akademiji u Ljubljani, dok će jedan maturant započeti s radom u obiteljskoj firmi u Delnicama.


U ljetnom roku ispite državne mature u Primorsko-goranskoj županiji polagalo je 1.898 pristupnika, od toga 667 učenika gimnazija, 1.040 učenika strukovnih škola te 191 ostalih pristupnika.


Kriteriji za izvrsnost bili su najbolji rezultat na obaveznim ispitima državne mature (prosjek udjela na A razini) za gimnazije te 100 posto riješen neki od ispita, uz uvjet da su položeni svi obvezni ispiti za strukovne škole. Jesenski ispitni rok završio je 2. rujna.